Deltagare från när och fjärran på luffarkurs
Det var luffarslöjd som stod på programmet när Ringarums Hembygdsförening med Per "SlöjdarPer" Rosenqvist i spetsen, bjöd in till kurs i Bygdens Hus i Ringarum.
Per Rosenqvist bistår Åsa Samuelsson, medan Margareta Johansson, Johanna Pernes och Jenny Malm jobbar för fullt med sina luffarslöjdsalster. Foto: HANS ANDERSSON
Foto: Fotograf saknas!
Just Ringarum med sitt tegelbruk, på den tiden det begav sig, var en bygd där det fanns en hel del luffare. Tegelbruket gav såväl tak över huvudet som värme under hela året.
- Vi börjar med en del enkla saker och jag har tagit med en del olika saker för att visa vad man kan göra med detta material, berättar Per.
Kastrullunderlägg
Brödnagg, hängare och kastrullunderlägg var sådant som förfärdigades.
Det var ett tiotal deltagare både från när och fjärran med i kursen. Tre generationer ur en familj var närvarande. Det var Birgit Gustavsson och hennes dotter Ann med sonen Johnny. En av deltagarna var från Åby och en annan från Norrköping.
- Det som är bra med det här är att det blir bra även av en amatör, menade Carina Wester.
Handtag med ståltråden
Något som inte alla höll med om. Kanske berodde det på att Carina hade ett visst handlag med ståltråden, vilket gjorde att resultatet därför blev bra. Alla var emellertid överens om att Per var allt annat än amatör.
- Jag har fått en del tips av en person som jobbat yrkesmässigt med detta under ett tiotal år, sade Per.
Inte lönt att knacka på
Förutom själva slöjdandet studerades bland annat de märken som luffarna brukade anbringa på grindstolparna, för att signalera vad det var för folk som bodde på de olika gårdarna. På vissa ställen var det inte ens lönt att knacka på. Johnny Bergström berättade att han kände till en grindstolpe där märkningen fortfarande finns kvar.
En liknande kurs, men då i halmslöjd, och med samma ledare är planerad att hållas lite närmare jul.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!