Jonathan från Ringarum kom femma i hamburger-SM

Ringarumsbon Jonathan Birgersson var en av deltagarna i laget som förra söndagen blev femma på SM för hamburgare. Vi har pratat med honom om grillpassion, tävlingsformen och hur man får till en bra hamburgare på hemmagrillen.

Grillning och matlagning är Jonathan Birgerssons största intressen och även när han grillar hemma går han "all in".

Grillning och matlagning är Jonathan Birgerssons största intressen och även när han grillar hemma går han "all in".

Foto: Patrik Selsfors

Ringarum2022-09-10 05:05

Jonathan Birgersson, 33, från Ringarum jobbar i vanliga fall som säljare i dagligvarubranschen och kom in i grill- och tävlingsvärlden genom passion samt att han lärde känna en likasinnad.

– Jag grillar och lagar mat på fritiden, det är mina största intressen, och har varit lite extra insnöad på hamburgare. Så fick jag en ny jobbkollega, Johan Kentemo, som delade mitt intresse och redan var inne i tävlingssvängen, då frågade han om vi skulle bilda ett lag, berättar Jonathan Birgersson som tillsammans med Johan deltog i SM för hamburgare första gången 2020.

undefined
Grillning och matlagning är Jonathan Birgerssons största intressen och även när han grillar hemma går han "all in".

– Det gick ganska bra, vi kom sexa det året. Men 2021 kom vi långt ner på listan, vi tänkte vi skulle experimentera lite den gången och det drog vi lärdom av i år, säger Jonathan som dock fick en framgång förra året i en sidogren.

– Vi vann då vad som heter "bästa sidedish", alltså tillbehör, med en texas chili. Vi gjorde ett långkok på olika köttdetaljer och det låg många timmar bakom den grytan.

I år ägde tävlingen (arrangerad av Mugwort’s Barbecue Shack) rum i Gråbo i Lerums kommun. Som domare i tävlingen fungerade folkets jury (med bland andra Glenn Hysén) men framförallt SM-juryn, med framstående matprofiler som kocken Johan Jureskog.

Laget – i år förstärkt med Lisa Laurell – satsade i första hand på hamburgergrillning i "freestyle"-grenen vilket innebär att man utgår från egna ingredienser samt eget recept. De grillade ett tiotal burgare som de två jurygrupperna fick hugga in på.

undefined
Här syns laget jobba under SM som ägde rum i Gråbo i Lerums kommun. Till höger deras burgare.

Det gick riktigt bra: De slutade på femte plats bland cirka 60 deltagare efter att juryn smakat och tyckt till.

– Man stod ju där på helspänn under prisutdelningen och när vi inte var bland de tre första blev man först lite besviken men i efterhand inser man ju att femte plats är en bra placering, tycker Jonathan Birgersson, som tillägger att det var stressiga och svettiga 90 minuters grillning i ett tält där temperaturen klockade mot 40 grader.

Hans grillintresse inskränker sig inte bara till tävlingar utan är närvarande även på hemmaplan.

– Jag kör "all in" där också men tack och lov har jag en väldigt förstående fru och barn. När jag grillar tar det inte en halvtimme utan kanske fyra-fem, skrattar Jonathan, som tillägger att han inte alltid är lika kinkig.

– Det känns som många som vet att jag tävlar inte är riktigt bekväma med att bjuda mig på grillat. Men jag tycker inte det är något fel alls på den klassiska svenska grillningen med grillolja och en karrékotlett.

undefined
Jonathan Birgersson från Ringarum är med i det lag som kom på femte plats av 60 deltagare på SM för burgare.

Kan du ge några tips till amatörgrillaren hur man ska lyckas få till goda burgare?

– Snåla inte på råvaran – nötfärsen får gärna innehålla 20 procent fett, allra helst uppåt 30 – och mal gärna färsen själv om du har möjlighet. Bara dessa steg gör att en ny värld öppnar sig, förklarar Jonathan Birgersson.

– Använder du en vanlig grill, ställ gärna en gjutjärnsstekpanna på gallret. Sedan lägger du en liten boll av färs i pannan, tar något hårt och trycker till bollen så den blir platt. När man gör så bildas en väldigt smakrik stekyta och det är en av hemligheterna för att få det bra, avslöjar Jonathan som strävar efter ungefär sju millimeter tjocka burgare.

– Vi kryddar enbart med salt och på sin höjd peppar. Sedan är tipset att inte använda en för smakrik ost utan välj gärna en vanlig hamburgerost. Det är köttet som ska vara i fokus.

Jonathan Birgersson

33 år gammal.

Bor i Ringarum med fru och två barn.

Deltagit i SM i hamburgare årligen sedan 2020.

Några korta tips för att få till bra hamburgare på grillen hemma:

Använd bra råvaror. Kolla fetthalten i nötfärsen, den bör vara 20 procent och gärna högre.

Har man vanlig grill, ställ gärna en gjutjärnsstekpanna på gallret, lägg färsbollar i pannan som du trycker ut med något hårt till burgare.

Dränk inte i grillolja utan använd endast salt och peppar. Låt köttet vara huvudfokuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!