Varsam restaurering av lusthus i Ringarum

Nu står det lika fint, eller kanske finare än när det byggdes någon gång under första hälften av 1700-talet. Det handlar om det Burensköldska bönekapellet i Fyllingarum, som har genomgått en ansiktslyftning.

Ringarum2007-02-18 19:25
Enligt länsmuseet har byggnaden ett stort kulturhistoriskt värde och är måhända det enda karolinska lusthuset som finns kvar. Hembygdsföreningen har därför fått bidrag från Länsstyrelsen för att kunna göra en ordentlig upprustning, vilket utförts av en byggfirma med specialkompetens för dylika arbeten.

Alla åtgärder har genomförts varsamt och utan att göra några förändringar. Ett vackert finsnickeri är lagningen av ytterpanelen, där många brädor var rötskadade nertill. Där har endast den skadade delen sågats bort och med stor precision ersatts med panel av samma dimension och material som den befintliga.
Gammal akrylatfärg har tagits bort och ersatts med linoljefärg i flera omgångar. Det nylagda taket är belagt med spån, av vilket en del är handspingad och hämtad från Hälsingland. Takspånen har därefter behandlats med tjära.

Byggnaden är förmodligen en av de äldsta i brukbart skick i Valdemarsviks kommun och många kallar det även för lusthus. Antagligen var det som ett sådant det byggdes av generalen och friherren Jacob Burensköld (1653?1738). Mellan åren 1710 fram till sin död 1738 var han ägare både till Fyllingarum och till ett antal angränsande gårdar i trakten.

Det nylagda spåntaket pryds längst upp av en lanternin som i toppen har en kula och ett kors som nu är nyförgyllt. På den välbevarade interiören i lusthuset finns det även fragment av målningar som gjorts av Anders Wikström, en målare som även dekorerat Kristbergs och Ringarums kyrkor på 1720- och 1730-talen. I lusthuset uppsattes 1826 en minnestavla över Burensköld samt ett altare, och det är troligen vid denna tid som lusthuset börjar benämnas bönekapell.

I samband med försäljning av Fyllingarums säteri 1938 skänkte den dåvarande ägaren lusthuset till Ringarums hembygdsförening, som genast lät göra en del renoveringsarbeten. På 1960-talet flyttades byggnaden, som mäter drygt fem meter i fyrkant, cirka 40 meter närmare herrgården. Nytt trätak och en del målningsarbeten blev det på 1970-talet.
Ringarums hembygdsförening planerar att under våren anordna en återinvigning av det snart 300-åriga lusthuset. Mer att läsa om byggnaden finns på hembygdsföreningens hemsida www.ringarum.net
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om