– En fröjd att få fiber. Det har vi längtat efter, berättade Lilian Bodö, som bor i Täby i Stockholm med sin man Håkan.
Så fort de kan och vädret tillåter så åker de till sommarstugan i Rippestorp.
– Med fibern kanske vi får med oss barn och barnbarn lite oftare, hoppades Håkan Bodö med glimten i ögat.
I den lilla byn, väl gömd i skogen, mellan Vistinge och Rejmyre finns det cirka 50 fastigheter. Av dessa har 34 anslutit sig till bredbandet via fiber.
– 14 av de 50 är bofasta. Resten är sommargäster, sa Stellan Forsman som har haft hand om marknadsföringen för satsningen.
Det var för 2,5 år sedan som det kom fram att fiber skulle läggas på sträckan Norrköping – Finspång – Katrineholm via Rejmyre. Fibern skulle dras bara två kilometer från Rippestorp.
– Vi ansökte och beviljades projekteringsstöd från Leader Gränslandet och på den vägen är det. Vi har hakat på den kabeln som går ute vid stora vägen. Det roliga är att åldern inte spelar någon roll. Vi har en medlem som snart är 90 år som anslutit sig, förklarade Forsman.
I maj förra året bildades Rippestorps fiberförening, i augusti beviljade länsstyrelsen ett stort bidrag, strax över 340 000 kronor, till fiberutbyggnaden. Grävningarna startade i slutet av september och den 22 november var alla medlemmar anslutna till fibern.
Totalt kostar hela projektet någonstans runt 750 000 kronor.
– Tack vare att vi har haft så många ideella krafter som arbetat med det här så har vi kunnat hålla nere kostnaderna. Vi räknar med cirka 900 arbetstimmar, men det är säkert mer. Det har gjort att vi kan ha en låg anslutningskostnad på 15 000 kronor per hushåll, berättade Roger Eriksson, ordförande i den lokala fiberföreningen.
Lars och Christina Petersson är egna företagare och bofasta i Rippestorp.
– Det här är väldigt bra och ett stort lyft för oss. Nu kan vi på ett enklare sätt jobba hemifrån och till exempel skicka större bilder utan problem, sa Lars som driver fyra olika företag tillsammans med sin hustru.
Landshövding Elisabeth Nilsson var på plats i klubbstugan för att hålla ett tal och på sedvanligt sätt klippa bandet som symboliserade starten för den nya digitala tiden.
– Det är så här man måste jobba. Ni och många andra "byalag" har det rätta drivet och andan och klarar av att dra sådana här projekt i hamn. Det är imponerande. Staten, via länsstyrelsen, stöttar med stor glädje sådana här projekt, sa landshövdingen innan hon vant klippte bandet och tårtätandet tog vid.
Så fort lösenordet till det trådlösa bredbandet i klubbstugan släpptes så dröjde det inte länge innan det gick ett sorl bland de 40-talet församlade som hastigt fått vetskap om Charlotte Kallas silverkörning i OS.
Bara en sådan sak.