Det var på hotell- och restauranglinjen på John Bauergymnasiet som Alexandras intresse för mat och matlagning väcktes. Hon ville bli hemkunskapslärare men passionen för mat växte sig så stark att hon insåg att det var i ett kök hon ville jobba. Varmast om hjärtat ligger spansk mat.
– I slutet av gymnasiet gjorde jag praktik på en svensk restaurang i Torreveija i Spanien. Men jag lärde mig egentligen mest om svensk matlagning där. Så det var på mitt första riktiga restaurangjobb efter studenten, på La Uva i Söderköping, som jag började älska spansk mat. Det var restaurangägaren Fernando och en kock som heter Johanna som lärde mig laga tapas.
Efter några år på olika restauranger lämnade Alexandra restaurangbranschen och började jobba som lagerarbetare på matgrossisten Martin och Servera. Där blev hon kvar i fem år.
– Jag tröttnade inte på matlagning men blev trött på tider och anställningsvillkor. På Martin och Servera var det jag och tjugofem killar som plockade ihop varor till olika restauranger och jag trivdes jättebra.
När Alexandra blev utlånad till företagets personalmatsal insåg hon att hon ville laga mat på heltid igen.
– Jag hade haft ett studieuppehåll från lagerjobbet och gått en kurs på ett år för att bli ekologisk kock. Vi fick lära oss allt från fröet till att maten låg på tallriken. Mitt examensjobb var att hjälpa förskolan Bullerbyn att bli Östergötlands första kravmärkta förskola.
De kunskaperna tog Alexandra vidare till förskolan Hatten där hon nu jobbar.
– Jag tror jag har hittat rätt. Det känns som mitt kall – att laga mat till livets hårdaste kritiker. Barnen bedömer allt; utseende, smak och doft. De kan komma och peka på mig när jag kommer förbi på en avdelningen och säga ”Starkt, men gott Alexandra”. Då får man ett kvitto på att man gjort något bra.
Alexandra jobbar för att öka intresset för maten och de lite större barnen får ibland vara med i köket och röra i grytor och lägga upp sallad. På fredagar när det serveras soppa doftar det alltid av nybakat bröd på förskolan. Siktet är inställt på att även Hatten ska bli kravmärkt.
– Jag har fixat riktiga kockkläder till barnen och de brukar säga att de själva ska bli kockar när de blir stora.
Första gången Alexandra och Daniel Åberg träffades var de fyra respektive tre år gamla. Det var på deras småbröders gemensamma dop. Båda växte upp i Eneby och spelade handboll i NAIS.
– Vi umgicks aldrig när vi var små även om vi visste om varandra. Men när vi var femton år började vi skriva till varandra på Lunarstorm. Nu har vi varit ihop i fjorton år.
För två år sedan föddes sonen Ludvig, som de kärleksfullt kallar Professorn eftersom han har små glasögon och vill veta hur allting fungerar.
Alexandras matintresse spiller även över på de andra i familjen. När semestrar planeras är det alltid olika matproducenter som ska besökas. Kafferosteri och glasstillverkning i Halland eller tillverkning av lufttorkad skinka och olivoljeprovning i Spanien. I sommar går semestern till Skåne där familjen tänker besöka Hällesta svamp och Kivik äppelmusteri.
– Jag kan njuta mer av produkterna när jag vet varifrån de kommer och hur de framställts. Jag kan hitta favoriter och väljer kanske en must i matbutiken för att jag varit där och sett hur processen gått till.
En drömresa för Alexandra är att bila från Sverige till södra Spanien, och på vägen äta på krogar med stjärnor i Michelinguiden.
Det kommer att dofta saffran och vitlök hemma i huset i Rodga när Alexandra firar sin trettioårsdag. En ny stor stekpanna till paellan är inköpt i Spanien dagen till ära och så ska hon serveras tapas förstås – vitlöksräkor, aiolipotatis, baconlindade dadlar, luftorkad skinka och charkuterier.
Det är nog ingen vågad gissning att familjen, släkten och vännerna kommer ha en trevlig kväll och njuta av de spanska smårätterna.