"Jag var 20 år. Och upptäckten av konsten var som att återfödas. Det började med att jag fick möjligheten att resa runt i världen på egen hand. När jag sedan kom tillbaka hit till Chile, så kände jag att resan förändrat mig, att jag var en annan, att jag ville göra något annat än det jag studerat till. Jag är utbildad till kock.

I den stunden lämnade jag allt åt sidan, konsten slukade mig, och jag kände att genom den kunde jag utvecklas.

Att det sedan blev just mosaik var en tillfällighet. Jag hade ont om pengar och fann massa saker som människor slängt, och av soporna skapade jag konst och så småningom mosaik. Från den stunden blev konsten en del av mig.

Artikelbild

Offentlig konst

Jag hade sett platsen, ett litet torg, under flera år. Det var alltid fullt av graffiti och massa skräp. Eftersom jag är både en drömmare och en kreatör trodde jag att det skulle vara möjligt att skapa någonting av den. Men det tog lång tid, ett och ett halvt år av ren byråkrati, för att få igenom projektet. Till slut lyckades jag få med politikerna genom att starta sociala projekt som en del av arbetet.

Arbetslösa och studerande

Totalt deltog omkring 600 personer. Det fungerade jättebra. Jag tycker om dynamiken och energin som stora projekt medför.

Artikelbild

Mosaikbilderna vi skapade på torget föreställer frihet, rörelse, kärlek och balans i ett kaos genom ett kollektivt tänkande och genom fina ting som fiskar, fåglar och vind. Saker som är en del av vår värld och som visar kärlek. Flöde. Mönstren följer varandra från plats till plats, över bänkar, golv räcken och upp på husväggarna kring platsen.

Det är helt enkelt som en drömvärld.

Artikelbild

Positiv energi
Under skapandeprocessen fick vi mycket uppskattning. Folk som gick förbi önskade oss lycka till och de förstod att vi gjorde det för att vi ville göra något för staden och skapa en fin plats för dess invånare. Jag tror att vi lyckades sprida mycket positiv energi genom projektet och att folk gillar stället som det blev.
Terapeutisk verkan
Jag tror att arbete som det här, som kommer från hjärtat, och som är till för alla, är bra för alla. Skapandet får människor att må bra, det har en terapeutisk verkan och väcker den artistiska känslan hos människor och det får dem att växa och känna sig som en del av samhället. Och det är så det borde vara. Punkt slut.”