Samarbetet som ska locka fler besökare till Aspöja

Ett besök på Aspöja i Sankt Annas skärgård kan rekommenderas. Skärgårdstroll, sparrispotatis och en vådlig roddtur mötte vid vårt besök.

Med tungan rätt i munnen ror Ulrika Gustafsson den korta biten över viken ut till Viggskär och stugan hon hyr ut.

Med tungan rätt i munnen ror Ulrika Gustafsson den korta biten över viken ut till Viggskär och stugan hon hyr ut.

Foto: Gunnar Hagberg

Sankt Anna2023-06-19 07:00

Bilden ljuger. Ulrika Gustafsson behöver inte längre ro för egen kraft för att transportera sina gäster från Aspöja den korta biten till Viggskär på andra sidan viken. En liten snurra har köpts in. Båtfärden har ändå sin beskärda del av utmaningar. Det är grunt och utan kännedom om hur botten ser ut kan det plötsligt ta stopp. Belöningen man får vid landstigningen är Ulrika Gustafssons nybyggda stuga på en klippa med utsikt över den finskurna skärgården runt Aspöja.

undefined
Med tungan rätt i munnen ror Ulrika Gustafsson den korta biten över viken ut till Viggskär och stugan hon hyr ut.

– Man hyr den en eller två veckor i taget, säger hon och gläntar på dörren.

– Många lockas av lugnet här ute. Bara av att kunna njuta av skärgårdsmiljön. Eller komplettera med att hyra en kajak. Många paddlare sover också över här. Stugan kanske däremot inte passar barnfamiljen i första hand. Tre personer är optimalt. Stugan är möblerad med en dubbelsäng och en bäddsoffa.

undefined
Lugn och ro och en hänförande utsikt över den småskurna skärgården runt Aspöja. Det lockar gästerna till Ulrika Gustafssons stuga.

Ulrika Gustafsson är bara en av flera aktörer som under senare har öppnat upp Aspöja för sommarbesökarna. Helen Forsman för maten, Kauko "Kloka gubben" Lindstedt för boendet och Lotta Leino för grönsaksodlingarna är ytterligare några av dem som hjälpt till att locka turisterna till ön.

– Jag tycker att vi har en bra koncept nu. Nu har det också blivit bättre stämning på Aspöja. För ett par-tre år sedan var det lite infekterat när inte alla ville samma sak. Alla har inte varit positiva till utvecklingen med mera besökare, säger Ulrika Gustafsson.

undefined
I sommar förvandlas Ulrika Gustafsson till Skärgårdstrollet.

– Men jag är mån om att vi har en levande skärgård. Vi vill kunna bo här även i framtiden. Det går inte att enbart leva på fisket här ute längre. Vi måste hitta andra vägar. Förra sommaren hade vi något av en inkörningsperiod för uthyrningen av stugan. Det flöt på bra. Så i sommar satsar vi för fullt.

Ulrika Gustafsson brinner för sitt Aspöja och möjligheterna att kunna visa upp öns och skärgårdens förtrollande skönhet.

undefined
Sol, bad och bryggor. Sommaridyllen Aspöja.

– Det har blivit min grej. Jag har haft svårt att tro på mig själv tidigare och hamnar ofta i bakgrunden. Men här jag får energi av att kunna hjälp andra. Att skapa någonting som andra människor kan ha glädje av. Nu känns det jättebra. Jag har alltid hållit mig neutral och vill försöka hålla sams med alla, säger hon.

undefined
Niklas och Helen Forsman serverar klassikern Aspöjatallrik.

Med Ulrika Gustafsson som vägvisare och stigfinnare går vi ett varv över ön. Det är mycket att beskåda och många att hälsa på. Som alltid i skärgården finns det gott om vyer och släta klippor att bara sitta och stirra ut över farleden ifrån. Ön har sitt eget naturreservat och det ökade antalet betesdjur har öppnat upp landskapet från, den förr, tätare vegetationen.

Hos Helen Forsman vankas det lunch. Klassikern "Aspöjatallriken" sitter fint efter kraftprovet som promenaden bjöd på.

– Utan Helen och hennes restaurang hade det inte blivit någon turistnäring här ute, är Ulrika Gustafsson övertygad om.

– Många kommer för att äta. Precis som de gör på Harstena eller i Arkösund och Mon. Maten lockar. Hon har i sin tur inspirerad oss andra att haka på. Det finns som mycket potential för Aspöja att leva vidare långt in i framtiden.

undefined
Lotta Leino odlar grönsaker ovan jord. "Drömmen vore att kunna livnära sig på det".

Helen Forsman är inne på samma linje.

– Det är bara kul att andra följer med och bidrar till samarbetet. Jag köper till exempel alla mina grönsaker hos en av grannarna, säger hon.

Vi går dit. Till Aspöja Grönt där Lotta Leino odlar grönsaker ovan jord. Hennes odlingar lyser röda av tomater.

– Jag är mest intresserad av tomater. Jag provar mig fram i fråga om färg, form och smak. Kunderna har också väldigt varierad smak. Vissa vill bara ha söta tomater medan andra söker mer köttiga varianter. Och så stora bifftomater går inte att hitta i handeln. Jag älskar att hålla på med mina odlingar och önskar att jag kunde livnära mig på det, säger hon.

undefined
Det är smidigt och billigt att ta sig ut i skärgården, inklusive Aspöja, med Östgötatrafiken.

– Jag odlar även äkta sparrispotatis. Den är ovanlig och finns inte att köpa i affären. De ser ut som kottar.

Säsongens nyhet i besöksutbudet på Aspöja är hämtat från Elin Söderholms böcker om "Skärgårdstrollet". Men jämna mellanrum antar Ulrika Gustafsson själv Skärgårdstrollets speciella skepnad för att roa barnen. Hon menar att det tidigare har saknas aktiviteter som vänder sig till barn. Ja, förutom det självklara badet förstås.

undefined
Aspöjas speciella skärgårdsmiljö.

– Det kommer mycket barn på sommaren. Nu har vi byggt en liten lekpark med olika aktiviteter. Och jag spelar Skärgårdstrollet. Klär ut mig och hittar på en massa aktiviteter med barnen. Vi ska pyssla och leta myrbajs. Det behövs bara lite fantasi. Allt är gratis även om man frivilligt kan swisha valfritt belopp.

undefined
Ulrika Gustafsson brinner för Aspöja och för att driva verksamhet där.
Skärgårdstrafiken

Att komma ut i skärgården i allmänhet och Aspöja i synnerhet är mycket enkelt. Även utan egen båt. Östgötatrafikens skärgårdstrafik är öppen för alla, även om den ursprungligen i första hand var tänkt som beställningstrafik för boende på öar kring Gryt, Sankt Anna och Arkösund. Vill man åka med, ringer man Östgötatrafikens beställningscentral senast klockan 18 dagen innan. Linje 781 trafikerar Aspöja från Arkösund och resan tar 25 minuter.

Karta: Aspöja
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!