Det var under fredagsmorgonen som det dödliga angreppet inträffade öster om Sankt Anna. Länsstyrelsen, som besökte den drabbade gården på fredagen, har slagit fast att det rör sig om en varg som gått till angrepp och dödat en bagge.
– Vi tittar helt enkelt på bitmönster – vart betten sitter och hur kraftiga de är. På det sättet kan vi skilja om det har varit lodjur, hund, räv eller varg, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen.
DNA har samlats in efter angreppet.
– Vi tar alltid DNA-prov men vi analyserar bara de här proverna om det behövs. Akut har vi inte skickat det för analys, men det kan bli så att vi gör en annan bedömning på sikt.
Störst risk för nya angrepp i området löper den redan drabbade gården, enligt Lovisa Häggström.
– Risken för nytt angrepp är som störst på den här gården direkt efteråt och därför så vidtar man akutåtgärder. Man ser helt enkelt över vad vi kan göra för att förhindra vargen. Det kan se olika ut vilka åtgärdar man vidtar beroende på förutsättningarna på platsen.
Vad kan ni säga om den här vargen?
– Det vi kan säga är att vi inte känner till att det finns en stationär varg söder om E4 i Östergötland. Men det finns ju varg i södra Sverige och vargarna rör sig på stora områden. De här vargarna som vandrar, de vandrar genom alla länen i södra Sverige.
Allmänheten uppmanas att fortsätta rapportera in sina observationer på Skandobs.