De driver restaurangen en sommar till: "Vi får tänka om"

Den här sommaren blir det ingen försäljning av den populära skärgårdskrogen.
– Vi kommer att köra restaurangen i år igen, berättar ägaren Johan Bergström, ägare till Sankt Annagården.

Efter förra sommaren hade makarna Johan Bergström och Ethel Hartmann bestämt sig för att sälja krogen. Men försäljningen tar tid och nu blir det en sista sommar med Sankt Annagården.

Efter förra sommaren hade makarna Johan Bergström och Ethel Hartmann bestämt sig för att sälja krogen. Men försäljningen tar tid och nu blir det en sista sommar med Sankt Annagården.

Foto: Niclas Sandberg

Sankt Anna2025-03-11 05:00

Efter förra sommaren hade makarna Johan Bergström och Ethel Hartmann bestämt sig. Elva år med den populära restaurangen var nog och de la ut krogen till försäljning. Men nu blir det trots allt en sommar till.

– Det finns de som är intresserade av att köpa restaurangen men de måste först sälja sina egna fastigheter. Det kommer helt enkelt inte att hinnas med till sommaren. Då tycker vi det är svårt att låta det stå stängt. Det blir inte bra för kommande ägare så vi har tänkt om och packar upp allt igen, säger Johan Bergström.

undefined
Under pandemin fick restaurangen ett riktigt uppsving, men förra året bestämde sig makarna ändå för att sälja. Nu blir det trots det en sommar till.

2013 köpte paret restaurangen. Innan dess hade makarna drivit lant- och skogsbruk på gården Ormestorp samt odling av havtorn och förädling av bären.

– Jag hade aldrig satt min fot i ett restaurangkök men vi renoverade och gjorde i ordning. Första året trodde vi att vi hade koll men vi kunde inte mycket. Det är nu som vi har vi fått koll på det hela.

undefined
Efter förra sommaren hade makarna Johan Bergström och Ethel Hartmann bestämt sig för att sälja krogen. Men försäljningen tar tid och nu blir det en sista sommar med Sankt Annagården.

Att lämna verksamheten var inte ett lätt beslut men nu finns det andra saker som de hellre gör.

– Det var mentalt svårt att ta beslutet och det tog tid men det var dags. Nu har det känts jätteskönt och så ska vi plötsligt ändra tillvaron och på det igen.

undefined
Johan Bergström visar upp de fem egna ölsmakerna – barkborreöl, ljus pale öl, granöl, havtornöl och fläderbärsöl. Barkborreölet är bara en av de egna smakerna som Johan Bergström har utvecklat.

Det blir ännu en arbetssommar.

– Vi hade sett fram emot att vara mer med barnbarnen och kunna göra utflykter och annat. Men det känns också dumt om restaurangen ska stå tom. Man tappar mycket på det. Så då kör vi en sommar till. Istället för lite latare dagar blir det tolvtimmars arbetsdagar nu igen. Det ska bli kul även om det kändes lite konstigt i början. Jag hade vant mig vid tanken på att inte köra igen.

Men sommaren 2025 får bli det sista undantaget för dem.

undefined
Det blir ännu en sommar på Sankt Annagården. "Försäljningen tar tid och vi tycker det är dumt om det står helt tomt", säger Johan Bergström.

– När man jobbar här på sommaren så blir varje dag en bubbla. Vi har rutinen så det blir inte svårt att starta upp igen och sätta igång men det blir inte riktigt det vi hade tänkt oss. Det blir långa dagar här och man hinner inte med andra saker, säger Johan Bergström. 

De senaste åren har Johan Bergström bryggt sitt eget öl. Nu står ölen på jäsning igen, kanske för sista gången. Barkborreölet är bara en av de egna smakerna som han har utvecklat. Totalt finns fem sorters lokal öl – barkborreöl, ljus pale öl, granöl, havtornöl och fläderbärsöl. 

– Men det här kommer jag inte att fortsätta med när vi säljer restaurangen. Tillståndet är knutet till verksamheten, säger han.

Karta: Sankt Anna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!