De får mångmiljonstöd – för att ta hand om öarna

Länsstyrelsen i Östergötland är en av aktörerna i ett projekt för att restaurera betesmark som fått medel från EU. Åtgärder planerasbland annat för Djursön och Svensmarö i S:t Anna skärgård.

NT var för några år sedan på plats på Djursö för att bevittna Sveriges största ask.

NT var för några år sedan på plats på Djursö för att bevittna Sveriges största ask.

Foto: Fredrik Jonson

Sankt Anna2020-09-21 19:30

Länsstyrelsen i Östergötland har tillsammans med tio samarbetspartners fått medel av EU för ett sjuårigt projekt (Life RestoRED) för att restaurera värdefull ängs- och betesmark. Projektet, som löper från 2021 till 2027, har en total budget på hela 14,5 miljoner euro (drygt 150 miljoner kronor).

Det handlar om sammanlagt 76 områden som listas i projektet. Samtliga ingår i Natura 2000 och två av dessa ligger i S:t Anna skärgård – på Djursö och Svensmarö. 

– Svensmarö är ett naturreservat bestående av flera öar där huvudön har ett odlingslandskap på de centrala delarna av ön som kan behöva lite åtgärder när det gäller restaurering och skötsel, säger Martin Larsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen.

Ett av de problem som finns i skärgårdslandskapet är att antalet gårdar och djurhållare minskat, vilket innebär att kulturlandskap växer igen. För att komma åt dessa problem menar Martin Larsson att denna sorts projekt är viktiga, eftersom det är dyrare att restaurera och sköta marker ute på öar.

– Tanken för Svensmarö är att vi i dialog med markägaren och förhoppningsvis med en lämplig djurhållare därute kan rycka upp det lite grand, det kan handla om frihuggning och röjning i ädellövträdmiljöer och stängsling, men också infrastrukturen för det hela som behöver ses över.

När det gäller Djursö det inte ett naturreservat, men det är ett av de områden som länsstyrelsen ser stor potential för i och med det här projektet.

– Djursö är ett unikt objekt med fantastisk natur och många väldigt höga natur- och kulturvärden. Det är jätteroligt att vi äntligen kommer att få en budget där vi i god samverkan med markägaren kan lyfta värdena ytterligare, säger Martin Larsson.

– Landskapsmässigt är det ett delvis fortfarande hävdat landskap med mycket ädellövträd, stora ekar och almar. Vi vill göra restaureringar som återskapar ett beteslandskap med variation i öppna och lite mer slutna skogsmiljöer.

Orsaken att man vill värna denna typ av landskap är för att bevara den biologiska mångfalden.

– I ett sådant här projekt försöker vi ju göra lite mer än vad vi kan i den vanliga förvaltningen, säger Carina Greiff, projektledare på Länsstyrelsen i Östergötland.

– Dessutom kan projektet leda till samarbeten mellan de olika deltagande länen där vi kan lära oss av varandras åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!