De har gett marinan ett rejält uppsving

Marinan vid Uvamrö har växt sedan starten för 30 år sedan. Nu har familjen Almkvist utvecklat med restaurang och gårdsbutik. I år har de även valt att satsa på fårdagar.

Marinan på Uvmarö har växt de senaste 30 åren. Här finns 90 båtplatser och även en gästhamn sedan förra året.

Marinan på Uvmarö har växt de senaste 30 åren. Här finns 90 båtplatser och även en gästhamn sedan förra året.

Foto: Niclas Sandberg

Sankt Anna2022-07-29 14:00

– Vi vill lyfta fram hur vi jobbar året runt. Visa hur man bedriver ett skärgårdslantbruk och vad fåren innebär för landskapet, säger Anna-Karin Almkvist.

Makarna Anna-Karin och Bengt Almkvist bestämde sig för drygt 30 år sedan att bo kvar på Bengts släktgård på Missjö i Sankt Annas skärgård. Där har deras tre barn växt upp och de har fortfarande kvar jordbruket, som sonen Tomas Almqvist nu driver.

Vid Uvmarö har familjen Almkvist utvecklat marina, restaurang och butik vid sidan av lantbruket.
Vid Uvmarö har familjen Almkvist utvecklat marina, restaurang och butik vid sidan av lantbruket.

– Jag är glad att han velat satsa här men vi hjälps åt med det mesta. Vi jobbar jämt, jobbet tar aldrig slut men det är fritt och roligt, säger Anna-Karin Almkvist.

Marinan vid Uvmarö, som ligger på Norra Finnö, har kontinuerligt växt och där finns nu en småbåtshamn med båtplatser för 90 båtar och vinterförvaring till lika många. Sedan förra året finns en gästhamn. I Magasinet vid hamnen drivs en restaurang sedan sex år och gårdsbutik med eget kött, skinn och garn.

– All mat är ekologisk, och det mesta kommer från vårt eget lantbruk. Vi bakar också allt bröd, säger Anna-Karin Almkvist.

"Jag känner alla fåren och har man väl slaktat ett djur ska man ta hand om allt. Det är respekt för djuret, och så försöker vi göra", säger Anna-Karin Almqvist med nummer 26.
"Jag känner alla fåren och har man väl slaktat ett djur ska man ta hand om allt. Det är respekt för djuret, och så försöker vi göra", säger Anna-Karin Almqvist med nummer 26.

Nya satsningen i år är att de har arrangerat något de kallar fårdagar, då besökarna får veta mer om hur djuren lever och föds upp. Den som vill kan också testa att karda ull, spinna och göra en egen tråd. I hagen visar man även upp hur en hund vallar fåren.

– Jag känner alla fåren och har man väl slaktat ett djur ska man ta hand om allt. Det är respekt för djuret och så försöker vi göra, säger Anna-Karin Almqvist.

"All mat är ekologisk och det mesta är från vårt eget lantbruk. Vi bakar också allt bröd", säger Anna-Karin Almkvist.
"All mat är ekologisk och det mesta är från vårt eget lantbruk. Vi bakar också allt bröd", säger Anna-Karin Almkvist.

Därför serveras köttet i restaurangen och de tar hand om skinnen och ullen.

Familjen har 170 får, 123 lamm och ett 30-tal kor. Fåren flyttas varje vecka för att få bete men korna kan gå lite längre på de större öarna.

– Vi har betesdjur på 60 öar. Det är ett sätt att hålla beteslandskapet öppet men då måste vi också flytta djuren, säger Anna-Karin Almkvist.

Magasinet där restaurangen och butiken finns kommer från gården Herrborum och är från 1860.
Magasinet där restaurangen och butiken finns kommer från gården Herrborum och är från 1860.

Ett stort problem är när turisterna låter sina hundar springa lösa på öarna. När de flyttar djuren upptäcks ibland bitskador och det har också varit tillfällen då hundar jagat och stressat djuren.

– Det har hänt att vi har hittat djur som drunknat eller skadat sig då de blivit jagade. Ibland kan det också saknas djur. För mig är det svårt att förstå hur man kan släppa sin hund. Det är förfärligt att hitta döda djur eller tvingas avliva dem på grund av skador.

I det gamla magasinet finns flera årtal bevarade på bjälkarna, både 1922 och 1860 är inbrända datum.
I det gamla magasinet finns flera årtal bevarade på bjälkarna, både 1922 och 1860 är inbrända datum.

Magasinet, där restaurangen och butiken finns, kommer från gården Herrborum och är från 1860. Det flyttades till Uvmarö då ägarna sålde av. Hamnen skapades för cirka 30 år sedan och har utvecklats sedan dess.

– Vi har haft båten här i småbåtshamnen i över 20 år och sett hur de byggt upp marinan. Här trivs vi så bra. Det är lagom stort och fina omgivningar, säger Lennart och Britt-Marie Zackrisson från Norrköping.

"Det här har varit vårt sommarparadis i mer än 20 år. Vi har sett hur de byggt upp marinan och vi trivs så bra här", säger Lennart och Britt-Marie Zackrisson från Norrköping.
"Det här har varit vårt sommarparadis i mer än 20 år. Vi har sett hur de byggt upp marinan och vi trivs så bra här", säger Lennart och Britt-Marie Zackrisson från Norrköping.

Paret passar ofta på att besöka restaurangen innan de ger sig ut i skärgården till sina favoritöar.

– Båten är vårt sommarnöje och när vi ligger här har vi nära ut till öarna. Ibland ligger vi här inne några dagar också, det är en skyddad hamn om det blåser.

Förutom hamnen, restaurangen och gårdsbutiken finns naturen som lockar turisterna. I skogarna runt omkring Uvmarö finns många vandringsleder som är både kortare och längre. 

– Jag hoppas människor hittar hit och får lugn och ro. Det är så galet jagat överallt så här vill vi visa lugnet, säger Anna-Karin Almkvist.

På fårdagarna kan besökarna gå in i hagen och hälsa på djuren. De får lära sig mycket om uppfödningen och kan testa att göra sin egen tråd.
På fårdagarna kan besökarna gå in i hagen och hälsa på djuren. De får lära sig mycket om uppfödningen och kan testa att göra sin egen tråd.
Uvmarö hamn

Uvmarö hamn har utvecklats de senaste 30 åren och är nu både en småbåtshamn med gästbryggor samt en marina med vinterförvaring.

Runt omkring finns vandringsleder som kan locka besökarna.

I Magasinet finns restaurang, café och gårdsbutik. Allt kött kommer från familjens egen uppfödning av får och kor.

Djuren är 170 fåren, 123 lammen och 30-tal korna betar på öar i Sankt Anna där familjen driver sitt skärgårdslantbruk.

I år satsar man på fårdagar då besökarna får veta mer om får och träffa djuren.

Karta: Uvmarö Hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!