Först med havtorn i Östergötland

Havtornsodlingen i S:t Anna är ett färgrikt och annorlunda inslag i landskapsbilden, där Johan Bergström i Ormestorp blivit Östergötlands första havtornsodlare.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Sankt Anna2007-08-17 01:05
Särskilda han- och honbuskar är det faktiskt och det där med blommor och bin kan man glömma, för pollineringen sker med vindens hjälp. En hanbuske pollinerar tio honbuskar, det är som en hönsgård med tupp ungefär.Men varför just havtorn?- De växer vilt vid Upplandskusten och norrut, särskilt runt Bottniska viken, men odlingar är inte alls vanligt. Jag fick se en odling som SLU, Sveriges Lantbruks Universitet, dragit igång på Öland och såg direkt potentialen i de här bären, säger Johan Bergström.Rik på vitamin
Han talar sig varm för havtornens hälsoeffekter. Fyllda av nyttigheter, mer c-vitamin än i apelsiner, mer karoten än i morötter. och en rad andra vitaminer, mineraler och omega 3.Efter tre år är det nu dags för den första rejäla skörden som beräknas bli runt 300 kilo bär. Om ett par år kan det röra sig om det mångdubbla, 3,5 ton.De är för sura att äta direkt. Användningen är sylt, juice, smaksättning av yoghurt och glass. Och innan Johan Bergström startade sin odling så försäkrade han sig förstås om att det skulle finnas avsättning för bären inom livsmedelsindustrin. Ur havtorn kan också olja utvinnas till hud- och hårprodukter.Varför det bara finns ett fåtal odlare i landet för denna bärsort som ibland kallas "nordens passionsfrukt" vet han inte.- Det är väl för att havtorn fortfarande är väldigt okänt, få känner till möjligheten att odla det i Sverige. Det som används här till sylt här är mest importerade bär. Men i Ryssland odlas havtorn storskaligt sedan flera decennier.- Det är synd för det skulle vara jätteroligt med flera att samarbeta med när större volymer efterfrågas.Trivs på mager jord
Något jordbruksstöd för havtornsodling finns inte.Den havtorn som odlas är en förädlad art som ger mera bär än den viltväxande. De 350 buskarna i Bergströms odling är köpta från Finland. Investeringen ligger på en 50-lapp per buske.Att odla är inga problem, havtorn trivs på mager sandjord och har långa rötter som tar upp grundvatten. Hoten är rådjur, men de går att stängsla ute, och angrepp av vissa svampsjukdomar, men det är inte så vanligt.Det som är knepigt är själva plockningen. Johan förklarar:- Bären växer direkt på stammen i täta klasar. Att repa av dem går inte, det blir bara mos. Att handplocka dem tar väldigt lång tid för de sitter hårt. Jag funderar på att anordna självplock här, men det kanske tar en och en halv timme att få ihop en liter bär.För yrkesmässig skörd finns därför bara ett knep, det är att klippa ner buskarna och frysa de klippta kvistarna med bär. Sedan går det lätt att skaka loss bären.- Det här är framtidens bär i livsmedelsproduktionen, säger Johan övertygande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om