Ilska bland skärgårdsborna efter nobbad inbjudan

En grupp skärgårdsbor bjöd in kommunen och länsstyrelsen till ett besök för att få möjlighet att diskutera planerna för Bergön. Ingen tackade ja. "Jag blir både arg och besviken", säger Kerstin Skärlund, boende på Aspöja.

Skärgårdsborna fick inte vara med på den visning av Bergön som kommunen och markägaren arrangerade i september. Ingen kom när de själva bjöd in politiker och tjänstemän.

Skärgårdsborna fick inte vara med på den visning av Bergön som kommunen och markägaren arrangerade i september. Ingen kom när de själva bjöd in politiker och tjänstemän.

Foto: Linda Månzén

Sankt Anna2020-12-29 12:00

I september hade Söderköpings kommun tillsammans med skärgårdsentreprenören Håkan Mauritzon bjudit ut ett 20-tal personer till en "Walk and talk" på Bergön. 

Det var bland annat flera representanter från länsstyrelsen och politiker från Region Östergötland, Norrköpings och Söderköpings kommuner som kom för att ta del av de storslagna planer som finns för området. Det handlar om att både bygga året runt-boende och fritidshus och göra ön till ett attraktivt besöksmål.

– Syftet med den inbjudan var att informera länsstyrelsen om projektet. Vi har jobbat väldigt länge med ärendet och ville att de skulle se var vi låg i processen. Förhoppningen är att det ska hjälpa dem i handläggningen, säger Veronica Nuija, planarkitekt.

Ön är en före detta militäranläggning och ska locka både militärhistoriskt intresserade och naturälskare. Även den som är intresserad av arkitektur ska få sitt lystmäte stillat. I planerna finns ett stort antal hus där arkitekturen ska utgöra ett signum, allt från små "kojor" till höga "kanontorn” som ska resa sig från de platser där det tidigare stod kustartilleripjäser. "Destinationen ska kunna siktas från avstånd" står det i kommunens ansökan om planeringsbesked.

Men många av de boende i skärgården runt Bergön är kritiska till planerna. En grupp på cirka tio personer tog i december initiativ till en egen "adventskryssning" i skärgården dit de bjöd in politiker och tjänstemän från kommunen, samt landshövdingen och några andra representanter från länsstyrelsen.

– Vi ville bjuda ut dem till oss, titta på Bergön och fågelskyddet där, åka till Aspöja och att vi skulle få möjlighet att ge våra synpunkter, säger Kerstin Skärlund, boende på Aspöja.

Både länsstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden tackade nej.

– Jag blir både arg och besviken. Är de så rädda för vad vi tycker? säger Kerstin Skärlund.

– Jag ser det som att de inte vill lyssna på oss.

Men ni har ju fått lämna skriftliga yttranden, räcker inte det?

– Ja, men så vitt jag vet så har de inte skickat med allt till länsstyrelsen. Så vi har skickat våra synpunkter separat också.

Landshövdingen och länsstyrelsen tackade nej på grund av andra åtaganden. Samhällsbyggnadsnämndens presidium tackade nej av flera skäl.

– Jag hade inte tid, och sen har de redan lämnat in sina synpunkter. Det vi väntar på nu är länsstyrelsens beslut, säger Börje Natanaelsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han menar också att de redan varit på Bergön och att ett nytt besök inte skulle ge något. Ett annat skäl är corona-pandemin.

– Vi har ju beslutat oss för att hålla oss i från officiella möten.

Visionen med Bergön är att stötta en levande skärgård, hur känns det då att ni inte har skärgårdsbefolkningen med er?

– Nu är det Aspöja, men det är samma sak på Norra Finnö, där de är kritiska till reningsverket. Och befolkningen är inte överens med sig själva heller. Men det är inte jag som ska bedöma vad som är rätt eller fel.  

Är det viktigt med förankring hos skärgårdsborna när man ska göra ett så stort projekt?

– Ja, det är det. Men sen har du naturskyddsföreningarna, kommunekolog och länsstyrelsen bland annat som ska yttra sig, och en del är positiva och en del är negativa.

Länsstyrelsen skulle ha lämnat ett besked innan den 18 december, men har begärt förlängd tid till den 15 januari.

Bergön och planerna

Bergön ägs i dag av Aspöja fastigheter AB som drivs av Håkan Mauritzon. Han vill skapa en turistmagnet och bygga fritidshus och åretruntbostäder på ön.

Kommunen vill veta om det går kombinera planerna med bestämmelserna om strandskydd och riksintresse och har därför ansökt om så kallat planeringsbesked från länsstyrelsen.

Om de får ett positivt besked, eller ett positivt med reservationer, går arbetet vidare genom att ta fram en ny detaljplan. Om det blir negativt lägger kommunen ned arbetet helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!