Torkan kan tvinga skärgårdsbonden att slakta avelsdjur

Betet på de 70 skärgårdsöar Tomas Almkvists djur betar på är skralt på grund av torkan. "Jag är orolig att inte ha tillräckligt med foder till djuren".

Tomas Almkvists får betar ibland i yttre delen av Sankt Anna skärgård.

Tomas Almkvists får betar ibland i yttre delen av Sankt Anna skärgård.

Foto: Niclas Sandberg

Sankt Anna2023-07-31 10:00

– Det är inte den torraste sommaren jag upplevt, men den sämsta. Det har regnat mer än 2018, men starten blev sämre i år och början av säsongen är viktigast, har tillväxten av bete halkat efter kommer det inte ikapp, säger Tomas Almkvist som driver Sankt Anna Lantbruk med får och nötköttsproduktion på Missjö i Sankt Anna skärgård.

Ett tufft år ekonomiskt för Tomas Almkvist som bedriver köttproduktion i skärgården.
Ett tufft år ekonomiskt för Tomas Almkvist som bedriver köttproduktion i skärgården.
En grupp baggar på väg till nya betesmarker.
En grupp baggar på väg till nya betesmarker.

Hans totalt 370 djur betar på 70 öar från innerskärgården ut till små öar i havsbandet. Den dåliga starten på växtsäsongen och det bitvis torra och varma vädret har medfört att Tomas Almkvist måste flytta djuren mellan öar oftare. Något som är kostsamt och tar mycket tid.

– Jag flyttar de olika grupperna i snitt varannan vecka. Om en grupp flyttas tio gånger ett normalt år så får jag flytta dem 15 gånger i år.

Anna-Karin Utbult Almkvist jobbar mest i familjens restaurang vid Uvmarö men hjälper ibland till med fåren.
Anna-Karin Utbult Almkvist jobbar mest i familjens restaurang vid Uvmarö men hjälper ibland till med fåren.

Att ha betande djur på öar är inte ett rationellt jordbruk, men viktigt för den biologiska mångfalden och 50 procent av omsättningen i företaget kommer från EU-medel för att hålla marken öppen.

– Jag är orolig att inte ha tillräckligt med foder till djuren. Jag får ta pengar från andra delar av min verksamhet, jag gör en del grävmaskins-jobb och pråm-transporter så jag har fler ben att stå på. Resultatet kommer bli mindre, men det är svårt att avgöra hur mycket.

Tomas Almkvist behöver ingen vallhund. Fåren kommer självmant springande när båten anländer.
Tomas Almkvist behöver ingen vallhund. Fåren kommer självmant springande när båten anländer.

Precis som för andra bönder ser skörden av vall – det vill säga det djuren ska äta under vinter – ut att bli dålig.

– Min vallskörd kommer troligen bli knappt hälften mot ett mer normalt år och jag kommer inte ha foder att hålla alla djur över vintern. I år har jag köpt in foder vilket jag inte brukar göra och priset är det dubbla mot förra året.

Tomas Almkvists får betar ibland i yttre delen av Sankt Anna skärgård.
Tomas Almkvists får betar ibland i yttre delen av Sankt Anna skärgård.

Bristen på foder gör att Tomas Almkvist behöver ändra i planeringen för när och hur många djur som behöver gå till slakt. Ett problem han inte är ensam om utan som drabbat många bönder i år.

– Det är redan köer till slakterierna och det lär fortsätta. Jag pratade med slakteriet i förra veckan och det är kö fram till månadsskiftet november-december. I vanliga fall brukar kön vara en månad fram.

Markerna fåren betar på är ofta mager och stora delar är berg.
Markerna fåren betar på är ofta mager och stora delar är berg.

Hur stor del mer än normalt som han måste slakta kommer avgöras av hur vädret blir i slutet av sommaren.

 – Jag behöver slakta mer än jag skulle vilja. Till exempel har jag köpt in jättefina tjurar och kor som avelsdjur. Tråkigt att behöva slakta ut fina djur som man vill ha kvar. Dessutom kan det bli för lite djur till produktionen nästa år om jag måste slakta många i år och det tar tid att bygga upp djurbesättningen.

Anna-Karin Utbult Almkvist för anteckningar på vilka öar får och nötkreatur betar.
Anna-Karin Utbult Almkvist för anteckningar på vilka öar får och nötkreatur betar.

Köttet från gården används till största delen i familjens restaurang Magasinet Sankt Anna och gårdsbutik som ligger vid Uvmarö på Norra Finnö, men en del går till reguljär slakt och ut i butiker. En mindre del har han sålt direkt till klassiska Restaurang Riche i Stockholm och Johan Djureskogs restaurang AG som av många anses vara Sveriges bästa på kött.

Alla Tomas Almkvists får är renrasiga Gotlandsfår.
Alla Tomas Almkvists får är renrasiga Gotlandsfår.

Även om det finns en osäkerhet i hur varma och torra somrar påverkar produktionen, och att antalet arbetstimmar är många så älskar Tomas Almkvist livet som bonde ute i skärgården.

– Det är ett varierande liv där man gör olika saker efter årstiderna. Jag har en frihet att bestämma själv och av varje sak man gör ser man vad skillnaden blir.

Vad gör du på sikt när klimatet blir varmare och somrarna torrare?

– Då får jag minska ner djurbesättningen mer permanent. Färre djur ger mindre intäkter men med samma arbetsinsats, säger Tomas Almkvist.

Missjö i Sankt Anna skärgård har en lång historia av fiske och säljakt men idag finns inga fiskare kvar på ön.
Missjö i Sankt Anna skärgård har en lång historia av fiske och säljakt men idag finns inga fiskare kvar på ön.
Tomas Almkvist

Tomas Almkvist är uppvuxen på Missjö, men bor nu på Norra Finnö. Han är 27 år och driver sen 2020 lantbruket på Missjö gård. Han bedriver köttproduktion och totalt betas 70 öar i Sankt Anna skärgård av under vår, sommar och höst. Missjö är en släktgård som funnits i familjens ägo sen 1918. Den ägs i dag av Tomas Almkvist och 17 av hans släktingar. Utöver produktion av kött har även företaget intäkter från markarbeten och sjötransporter.

Karta: Missjö (naturreservat)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!