Fiskarbröderna: "Största problemen är skarv och säl"

"I slutet på 70-talet var det lätt att vara fiskare. Idag ser det annorlunda ut, men vi fortsätter att fiska, brorsan och jag." Det säger Bo Aronsson, yrkesfiskare på ön Birkö i Sankt Annas skärgård.


"Det här med fisket förändras. Vad som är mänsklig påverkan och vad säl och skarv står för är svårt att säga", säger Bo Aronsson, yrkesfiskare på ön Birkö i Sankt Annas skärgård.

"Det här med fisket förändras. Vad som är mänsklig påverkan och vad säl och skarv står för är svårt att säga", säger Bo Aronsson, yrkesfiskare på ön Birkö i Sankt Annas skärgård.

Foto: Elisabet Bergquist

Sankt Anna2023-06-23 14:00

Birkö ligger granne med ön Aspöja en bit ut från Arkösund. Där bor och lever bröderna Björn och Bo Aronsson. Många känner igen dem från deras fiskaffär i Arkösund där de säljer både färsk och rökt fisk.

undefined
Sedan barndomen har bröderna Bo och Björn fiskat tillsammans. Först tillsammans med sin far under uppväxten.

Sik och abborre fiskar de en del och annars blir det ål och lite strömming. Men förr var det annorlunda. I slutet av 70-talet då bröderna tog över fisket var det fullt med fisk.

– Jag minns då det var stopp på sillfiske i Danmark och på västkusten. Då var det minsann lätt att vara fiskare. Vi kunde ta upp hur mycket som helst, skrattar Bo Aronsson.

undefined
Att bröderna Aronsson fiskar går inte att undgå då man kliver iland på Birkö.

Att de har fiskat sedan barnsben syns på Birkö. Där vi går iland ligger, förutom båtar, hög efter hög med använda nät. De är packade på höjden till nättorn. I en svacka ligger hur många ankare som helst och vid sidan om finns nät med bojar.

– Ja, jag har tänkt göra något åt de här men jag vet inte riktigt vad än, säger Bo fundersamt.

Hans far fiskade före honom. På den tiden fanns det lax i Östersjön. Det finns en del fortfarande men man får inte fiska lax ute i havet. Sälen äter mycket av laxen.

undefined
"Ja, jag har tänkt göra något åt de här men jag vet inte riktigt vad än", skrattar Bo Aronsson och ser ut över samlingen med ankare, när och bojar.

– Det här med fisket förändras, det går upp och ner. Nu finns det en del sik och abborre men om 20 år kanske det ser annorlunda ut igen. Så har det alltid varit. Ibland finns det mer av en viss fisksort och sedan förändras det. Vad som är mänsklig påverkan och vad säl och skarv står för är svårt att säga.

Bröderna har tillstånd att fiska ål. Det blir cirka 200 kilo per år. Nu till sommaren och speciellt till midsommar fiskar de mycket. Men vädret påverkar.

undefined
"Under sommaren fiskar vi nog var och varannan dag. Oftast lägger vi näten på kvällarna och tar upp på morgonen", berättar Bo Aronsson, yrkesfiskare på Birkö.

– Under sommaren fiskar vi nog var och varannan dag. Oftast lägger vi näten på kvällarna och tar upp på morgonen. Färska abborrfileér skulle jag kunna sälja hur mycket som helst. Men sedan röker vi fisken också.     

Förr fiskade de mycket på vintern, oftast strömming.

– Men det är mycket svårt att flytta grejerna och man måste åka snöskoter, då gäller det att isen är tillräckligt stark.

undefined
Bröderna Aronsson lever fortfarande på att fiska. Yrkesfisket har gått i arv. I sin fiskaffär i Arkösund säljer de både färsk och rökt fisk.

För cirka fyra år sedan minskade både abborre och gädda. Torsk är en annan fisk som inte finns numera. Däremot har invandringen av glasål, små ålar, ökat i cirka tio års tid.

– Det går upp och ner. Största problemen är skarven och sälen. Skarven äter all fisk även de små, så många fiskar hinner inte bli stora. Skarven äter cirka sex hekto fisk per individ och dag medan en vuxen säl kan äta cirka fem kilo per dag.

undefined
Sik och abborre fiskar bröderna Aronsson en del och annars blir det ål och lite strömmin, men förr var det annorlunda.
Karta: Birkö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!