30-årige Niklas Ringborg har tagit sitt beslut. Lerduveskytten, som tidigare tävlat för Valdemarsviks Sportskytteklubb, väljer bort en fortsatt satsning på sin sport.

– Jag har trappat ner. Jag jobbar mer än tidigare och gör karriär på den banan istället, säger Niklas.

Den utbildade jägmästaren och civilekonomen fick helt enkelt för svårt att få tiden att räcka till för både en full satsning med geväret och sitt civila arbete.

– Det är oerhört mycket tid som man måste lägga ner, jag tränade fem–sex gånger i veckan och sen var det alla resor till och från träningarna och även en del tävlingar utomlands, säger Niklas.

Han har en framgångsrik karriär bakom sig och är nöjd med vad han har presterat. Bland annat har det blivit ett EM-silver, ett par vinster i Grand Prix och fem SM-guld (tre individuellt och två i lag). Han missade OS i London 2012 med minsta möjliga marginal, men var ändå på plats som expertkommentator i tv. Satsningen var mot nästa OS i Rio de Janeiro om ett år, men det – och allt annat landslagsdeltagande – är nu lagt på is.

– Jag skjuter lite fortfarande, men mest för att det är kul. Långt ifrån vrålseriöst, säger han med ett skratt.

Han känner att han har tagit rätt beslut.

– Det känns bra nu, jag var ju trots allt med i landslagssammanhang 13 år i rad. Det är en ansenlig tid, säger Niklas.

Helt kan han dock inte släppa sin sport. För bara några veckor sen var han med och sköt hem lag-SM-guldet till Oppunda JSK.

– Jo, men det är jättekul att skjuta och jag gör det gärna, men just att inte behöva göra någon satsning känns bra. Det är skönt att lägga fokus någon annanstans, säger han.