Sista året för Simonstorps församling
Simonstorps vackra lilla träkyrka från 1650 kommer att leva vidare, men församlingen går nu in på sitt sista år.
Samtal kring en kaffekopp i Simonstorps församlingshem, kyrkorådsledamöterna Bengt Didriksson, Anders Svensson och Göran Wellander.
Foto: Gavér Börje
I dag är det gudstjänst ungefär varannan vecka i Simonstorp, antingen i kyrkan eller i församlingshemmet. Förutom vid stora kyrkohögtider som advent, jul och påsk. Risken är stor att det blir än glesare mellan en prästs besök i kommunens nordligaste del. - Prästen blir som en handelsresande som med kantorn far runt i den stora församlingen och predikar i de olika kyrkorna, säger Anders Svensson, ordförande i kyrkorådet i Simonstorp. NT träffar honom, vice ordföranden Göran Wellander och Bengt Didriksson, nu ersättare, men som med sina 40 år i kyrkans tjänst är den som har förankringen bakåt i tiden. Vi sitter med en fika i församlingshemmet, byggt 1923 och renoverat 1983. Från början var det här prästbostad och pastorsexpedition. Nu en byggnad som kan bli ett offer i storförsamlingen. Den är dyr i uppvärmning och ger minimala intäkter, även om den betyder mycket för församlingslivet. Sälja församlingshemmet?
Det har genom åren varit aktuellt att både sälja och hyra ut byggnaden. - Nu pratas det om att sälja församlingshemmet och bygga ett nytt, mindre, på gräsmattan framför. Men vem vill köpa huset om man bygger bort utsikten över sjön, undrar Göran Wellander. - Om man i stället satsar en halv miljon på bergvärme, tilläggsisolering, kök och fönster kan man behålla det befintliga församlingshemmet med den härliga tomten intakt. Ett nytt församlingshem på 200 kvadratmeter blir inte billigare även om försäljningsintäkten från det nuvarande beaktas säger Anders Svensson. - Det blir en tuff diskussion kring lokalerna, där det blir svårt för små församlingar att hävda sitt behov eftersom lokaler/fastigheter skall reduceras i linje med de besparingsåtgärder som beslutats, säger Anders Svensson. Kyrkoråden försvinner
En annan konsekvens av storförsamlingen blir att det lokala kyrkorådet försvinner. Det kan bli så att Simonstorp helt tappar representation i den nya organisationen. Där hamnar man efter kyrkoval, utan kvotering för de små församlingarna. Nu sammanträder kyrkorådet ungefär var sjätte vecka. Där finns en lokal förankring och känsla som kommer att försvinna. Men vi ska inte göra det för dystert. De tre berättar om allt som sker inom församlingens väggar. Det finns en bland annat kyrkokör, en syförening, en gympagrupp, skördeauktion, våffeldag, syföreningsdag, lucia och en konsertverksamhet i kyrkan. Vartannat år arrangeras hemvändardag. Nästa blir under 2009. Vill locka de unga
Nu försöker kyrkorådet också att få de unga nyinflyttade in i kyrkans verksamhet. Affischer i församlingshemmet lockar med barnverksamhet. Det finns barnkör och klapp och klang i Åby. Nu är det så många barn i Simonstorp att något liknande skulle kunna arrangeras här. Kyrkligheten i Simonstorp skiljer sig inte mot andra kyrkors. En vanlig söndag kan det komma 12-15 personer, ibland hälften. Till stora högtider som advent och jul är det 25-30 personer i kyrkbänkarna. Vilket inte är så dåligt, det är ändå cirka tio procent av befolkningen i Simonstorp. - Det var inte så många fler förr, säger Bengt Didriksson, om man inte går tillbaka till 1970- och 80-talet. - Till julottan 1976 kom det 304 personer. Alla extrastolar fick tas fram och ändå stod det folk mellan bänkraderna, minns han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!