Billerud vill locka unga

Det var större än de hade förväntat sig. Och där fanns många olika sorters jobb. Tjejerna i sjuan på Mosstorpskolan har varit på studiebesök på Billerud. Besöket är en del av väl utvecklat samarbetet mellan bruket och skolan.

Mikaela Sandberg visar en pappersmaskin i miniformat. Emma Karlsson, Evelina Larsson och Tyra Skoog från Mosstorpskolan tittar på.

Mikaela Sandberg visar en pappersmaskin i miniformat. Emma Karlsson, Evelina Larsson och Tyra Skoog från Mosstorpskolan tittar på.

Foto: Fotograf saknas!

Skärblacka2012-06-01 00:00

Billerud och Mosstorpskolan har samarbetat sedan 2003/2004

- Det är unikt i Sverige. Vi har åkt runt och berättat om det vid flera tillfällen, säger Per-Olof Malmgren, studie- och yrkesvägledare.

Eftersom endast 17 procent av brukets anställda är kvinnor gör bruket dessutom en extra satsning riktad just mot tjejer i årskurs sju. Vid studiebesöket tas eleverna emot av enbart kvinnlig personal.

- Det kanske kan så något frö och få några att överväga att jobba inom industrin i framtiden, säger Stina Falk, HR-specialist på Billerud.

Större än förväntat
Emma Karlsson, Tyra Skoog och Evelina Larsson som alla går i sjuan på Mosstorpskolan tycker att studiebesöket var kul. Ingen av dem hade varit där tidigare, även om Evelinas farfar jobbar på bruket.

- Det är mycket större än det ser ut utifrån, tycker Emma Karlsson.

Tyra tyckte att det luktade ganska illa och var varmt. Evelina tyckte att utemiljön innanför grindarna, med forsande vatten och gräs var fin.

På frågan om de kan tänka sig att arbeta på bruket i framtiden funderar de en stund.

- Typ sommarjobb i så fall, säger Emma.

Per-Olof Malmgren är studie- och yrkesvägledare på Mosstorpskolan.

- Det lever kvar en gammal föreställning om att bruket är en slasktratt "får man inte jobb någon annanstans så är det där man hamnar", säger han.

Men företaget är en högteknologisk processindustri som kräver medarbetare med utbildning, minst på gymnasienivå.

Tjejerna har lärt sig att arbetsplatsen rymmer många olika yrkeskategorier, förutom de som har direkt anknytning till produktionen. Det finns även dataavdelning, administration, logistik, ekonomi...

- Det finns 100 olika sorters jobb hos oss. Vi vill gärna visa på bredden och ge en positiv bild av de arbeten som finns inom industrin, säger Stina Falk.

Sex platser
Högstadieeleverna har prao i årskurs åtta och nio. Bruket har utbildat handledare och ordnar sex platser.

- Det fungerar jättebra, säger Per-Olof Malmgren.

Samtidigt som Billerud får en möjlighet att marknadsföra sig och locka framtida arbetskraft kan skolan ge eleverna kunskap om arbetslivet, arbetsplatser och skolans närmiljö.

- Det ingår i kursplanen.

I årskurs nio får samtliga elever komma på studiebesök.

Bruket i Skärblacka ligger bara ett längre stenkast från skolan. Frågan är vad Skärblacka skulle vara utan det.

- Det skulle finnas mer träd, säger Evelina Larsson.

- Det skulle inte lukta som det gör nu, men många skulle bli utan jobb och vara tvungna och flytta härifrån, säger Tyra Skoog.

Hon spinner vidare på tanken och konstaterar att det skulle bli färre barn i skola och förskola då också. Och färre som handlade i affärerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!