På onsdagen uppvaktade Skärblackaborna Inger Scharis och Ingegerd Rahm kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M). Med sig hade de en nätt liten lunta med namnunderskrifter – 1 812 stycken för att vara exakt. Det motsvarar 67 procent av alla boende i Skärblacka.
– Vi började att göra namnlistor redan innan överenskommelsen blev klar ... så egentligen kan vi väl inte kalla det här för ett protestmöte. Men det visar vilket stort engagemang det finns för bron i Skärblacka, säger Inger Scharis.
– Vi vill med den här namninsamlingen visa hur viktig bron är för hela samhället i Skärblacka, framförallt för de unga som inte kan ta sig till sina aktiviteter. Utan bro blir det som ett delat samhälle, säger Ingegerd Rahm.
– Även ambulans- och brandbilsutryckningar påverkas av det här. Om man drabbas av en stroke bör man vara på sjukhuset inom två timmar för att inte riskera få allvarliga men. Om det står tåg och blockerar järnvägsövergången, så försvinner det mycket tid där, säger Ingegerd Rahm, som själv är läkare.
Sophia Jarl tog emot namnlistorna och förklarade att hon förstår allvaret.
– Tyvärr har kommunen sedan flera år tillbaka utgått från att bron bara finns där. Nu när den av säkerhetsskäl tvingats stänga har det varit angeläget att hitta en lösning, säger Sophia Jarl.
Och det var det man gjorde för ett tag sedan. Det finns numera en ekonomisk överenskommelse mellan de tre delägarna av bron; Norrköpings kommun, Skärblacka vägförening och Billerud.
– Kommunen går in och bidrar ekonomiskt motsvarande den andel som vi äger i bron. Billerud och vägföreningen ansvarar för de andelar de äger, säger Sophia Jarl om kommunen som totalt sett äger 32 000 andelar.
Den största kakan, motsvarande 70 procent, står fortfarande Trafikverket för. Hur mycket pengar de olika ägarna får betala är i nuläget oklart. Sedan tidigare fanns det ett anbud på att renovera bron för 34 miljoner kronor, men det anbudet är inte längre aktuellt.
– Vi har inte börjat att ta in några anbud än. Vi räknar fortfarande med att Trafikverket står för 70 procent av kostnaderna. Vi har skickat in alla handlingar till Trafikverket, säger Lars-Göran Wallsing, ordförande i Skärblacka vägförening, som nu ansvarar för att bron blir renoverad.
Hur ser du på den här överenskommelsen?
– Det här är den bästa lösningen vi kunde få. Då föreningen inte har det kapital som behövs beviljar banken inga lån. Men den här överenskommelsen innebär att våra medlemmar inte behöver sätta sina hus i pant som säkerhet för banklån.
När kan den renoverade bron stå klar?
– Det går inte att säga än. Men jag hoppas medlemmarna inser att det kommer att ta lite tid. Vi har fattat beslut, men det här blir en långvarig process, säger Lars-Göran Wallsing.
Fram till dess att bron står klar har Billerud åtagit sig att göra en tillfällig väg genom industriområdet där fotgängare och cyklister kan passera över Motala Ström.
– Det är jättebra, men det hjälper ju inte om stillstående tåg blockerar ambulanser vid järnvägsövergången, säger Ingegerd Rahm.
Bron är utdömd av säkerhetsskäl och är sedan den 28 februari avspärrad. Den 7 mars meddelade vägföreningen på sin sajt att någon eller några hade vandaliserat och förstört avspärrningen till bron, samt stulit material. Händelsen är polisanmäld och beräknas kosta medlemmarna cirka 25 000 kronor.