Vi möts i Missionskyrkan i Skärblacka. De avtal som skrivits under av kyrkorådets ordförande och Skärblacka missionsförsamlings ordförande ligger framför oss.
Sedan 2009 har samtal pågått från och till om hur man skulle kunna samverka. Nu är det på riktigt och fäst på papper. Två gudstjänster i månaden firas tillsammans. Antingen möts man i Missionskyrkan eller i Skogängsgårdens kyrka.
- Om vi är här är det den här kyrkans ordning som gäller och bär oss igenom. Om vi är i Skogängsgården är det den ordningens som gäller, förklarar Theresia Österlund, präst i Borgs församling.
Nyttigt att tänka till
Visst kan det upplevas lite ovant för någon till en början.
- Samtidigt är det nyttigt att tänka till. Varför gör vi just på detta viset? säger Ann-Christin Ohlsson, ordförande i Missionsförsamlingen.
Båda parter är också noga med att aktiviteterna i respektive kyrka inte ska krocka eller konkurrera med varandra. Eftersom Missionskyrkan har en aktiv scoutverksamhet finns det till exempel ingen direkt anledning för Borgs församling att starta något liknande i Skogängsgården.
Såväl Borgs församling som Missionskyrkan ser många fördelar med samverkan. Borgs församling är jämfört med missionsförsamlingen stor, rymmer 22 000 medlemmar och har sammanlagt 42 anställda varav nio är präster.
- Det är vår gåva till missionsförsamlingen, säger Peter Lindvall, kyrkoherde i Borgs församling.
Missionsföreningen å sin sida har en vikarierande pastor på deltid, 78 medlemmar men däremot en lång och stark tradition av engagerat ideellt arbete. Det är deras bidrag. Bägge parter har olika kontaktytor.
- Vi behöver varandra, konstaterar Ann-Christin Ohlsson.
- Det är en fråga om trovärdighet. Det vinner vi på i våra kontakter utåt, med kommunen till exempel, säger Peter Lindvall.
Att glömma historien och det som skiljer åt handlar det inte om. Väldigt mycket har förändrats sedan 1878.
- Vi är föränderliga hela tiden. Vi finns till för människor, inte tvärt om, säger Peter Lindvall.
Sedan december 2006 har de båda samfunden officiellt på riksnivå beslutat om ett ömsesidigt erkännande, efter mer än 40 års samtal. Det är en grund att stå på.
Förhoppningen med samarbetet i Skärblacka är att man ska bli synligare och finnas med mer ute där folk finns.
- Vi kan inte sitta här och förvänta oss att folk ska komma till oss. Vi måste finnas med i det som sker, säger Ann-Christin Ohlsson.
Svenska Missionskyrkan hette tidigare Svenska Missionsförbundet.