Norrköpings Tidningar satsar i Skärblacka

"Ska vi vara relevanta för våra läsare kan vi inte bara bevaka de större städerna", säger Nils Olauson, publisher och vd.

NT:s frilansskribenter i Skärblacka. Från vänster: Cecilia Castro. Mia Strid och Helene Schenell.

NT:s frilansskribenter i Skärblacka. Från vänster: Cecilia Castro. Mia Strid och Helene Schenell.

Foto: Privat

Skärblacka2020-04-12 09:30

Under en testperiod inledde NT samarbeten med så kallade 360-bloggare som skrev texter från några orter på landsbygden. Planering inför reggaefestivalen och julparad genom centrum är några texter som bloggarna I Skärblacka publicerade. 

Grundtanken är att rapportera mer från platser som inte bevakas lika mycket när mediabranschen är i snabb förändring och antalet reportrar på redaktionerna blir färre. 

– Det här är verkligen ett lyft i vår bevakning. Artiklarna har blivit väl lästa! Det är i mångt och mycket ett demokratiprojekt, säger Henrik Lindberg, projektledare.

Projektet som till viss del fått statligt stöd, ska nu bli ett permanent inslag i mediehusens rapportering. Öst Medias nuvarande bloggare i Skärblacka och de övriga 360-områdena, Vikbolandet, Tjällmo, Ydre, Borensberg och Vikbolandet, blir anlitade som frilansskribenter.

– Projektet är jätteviktigt. För 30 år sedan kunde tidningarna ha stora lokalredaktioner. Den bemanningen kan vi inte längre ha, och då gäller det att hitta nya vägar, säger Nils Olauson.

I och med den nya satsningen kommer det tätare och mer kontinuerligt publiceras artiklar från Skärblacka. För att kunna läsa skärblackaartiklarna framöver,  kommer läsarna behöva en prenumeration på Norrköpings Tidningar. Tidigare har texterna varit öppna för alla på nätet .

– Vid årsskiftet tog stödet från staten slut. Det här är en satsning från vår sida – och den behöver finansieras, säger Nils Olauson.

Kommer de här orterna att slutas granskas av faktiska journalister?

– Nej. Tanken är inte att de här skribenterna ska göra tyngre journalistik av det slaget. När det är aktuellt kopplar vi in reportrar från redaktionerna, säger Henrik Lindberg. 

Nils Olauson flikar in:

– Men vi tror att skribenterna kan bidra med värdefulla tips. 

Norrköpings Tidningars frilansreportrar i Skärblacka är för närvarande Mia Strid, Helene Schenell och Cecilia Castro. 

– Jag tycker att det är bra att Norrköpings Tidningar satsar på bevakning av Skärblackaområdet och jag är väldigt glad att få vara del av det, säger Cecilia.

Helene instämmer.   

– Tror det kommer ge massor med matnyttig information och glada reportage från vårat område. 

Mia vill skriva om sådant som hon hör att ortsborna är intresserade av och nyfikna på. 

– Men även sådant som kan bli en överraskning för de som bor på orten, sådant de inte hade en aning om fanns.

– Jag vill gärna bidra till en bredare och mer nyanserad bild av landsbygden, säger Cecilia.

Alla tre välkomnar tips och idéer på saker att skriva om via telefon, mail eller personlig kontakt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!