Örjan har hur mycket som helst att göra - hela tiden
Det finns bara en sak som Örjan Dahlberg lider av. Det är tidsbrist.
Diagnosticerad, behandlad, botad. Men alla är inte lika lyckligt lottade, förklarar Örjan Dahlberg som vill sätta strålkastarskenet på den osynliga sjukdomen - prostatacancer. Foto: MAGNUS ANDERSSON
Foto: Fotograf saknas!
Därför har han lagt målningen åt sidan. Att ägna sig åt akvareller låter sig inte göras.
- Då är jag helt inne i det. Målar du akvarell kan du inte gå ifrån en sekund.
Och därför ligger modellen av ännu en fullriggare fortfarande i sin kartong.
- Plockar jag fram den, då blir jag uppslukad.
Samma sak händer när han släktforskar.
- Hittar jag en tråd att nysta i, då kan det vara rysligt svårt att bryta.
Namnen blev ordlek
Hustrun Barbro kallar datorn för "Örjans andra hustru". Det är med hjälp av det moderna redskapet, som i själva verket visar sig vara inte bara en utan två datorer, som han försjunker i det förflutna.
Tillsammans med ett par släktingar har Örjan gett sig den på att ta fram all information som finns om A B C Dahlberg. Arvid Birger Calixtus Dahlberg var hans farfar, som också roade sig med att leka med sina tre äldsta söners namn.
Örjans far fick också han sitt ABC, som i Amund Birger Carl, nästa son fick namnen Tor Olle Richard i förnamn vars initialer tillsammans med D:et i efternamnet bildar namnet Tord medan tredje sonens fyra förnamn Lars Arvid Rudolf Sven i kortform blev till Lars.
Nu pågår arbetet med att utforska och till fullo dokumentera den släktgren som består av fadern och hans sju syskon som totalt fick 15 barn.
Örjans släktforskning berör både hans far och hans mors släkt och omfattar just nu flera tusen personer. Datorn har också varit hans verktyg i det ideella arbete han ägnat sig åt i många år. Det började med en cancerdiagnos.
Höll tyst om cancern
Det var vid millennieskiftet som han fick reda på att han bar på en osynlig sjukdom, samma sjukdom som hans yngsta bror Erling dött i strax innan. Därmed var Örjan verkligen i riskzonen, det ärftliga sambandet far-son liksom bror-bror är klarlagt.
- Att få beskedet "du har cancer", det fyller dig. Du har en sjukdom som man dör av.
Örjan höll tyst. Nu vet han att det var ett misstag. Det var först när han berättade för Barbro ("jag ville skydda henne, av någon genomfånig anledning"), efter vad han själv tycker "alltför lång tid" som han förlikade sig med vad som hänt.
Sen dess har han prisat sin lyckliga stjärna. Han fick diagnosen i tid, han fick rätt behandling.
- I princip är jag botad i dag. Om cancern ligger still är jag nöjd, så länge den inte hör av sig. Men jag såg hur jobbigt min bror hade det och jag har sett hur några av mina goda vänner tvingats leva ett i många stycken ganska eländigt liv.
Därför var valet enkelt. Han gick med i ProÖst, patientföreningen mot prostatacancer i Östergötland, där han nu är kontaktperson och har tillverkat föreningens informationsbroschyr. Dessutom har han varit med och dragit igång ytterligare tre av de 24 föreningar som nu finns.
Målet är att den som precis fått sin diagnos ska få möjlighet att prata med någon som vet vad det handlar om. Information är A och O.
Ville bort från storstan
Det här med information är något som följt Örjan genom hans brokiga liv, från uppväxtåren i Bromma till brukssamhället Skärblacka.
Sjökrigsskolan, säljare, skeppsmäkleri, systemman på IBM, vad allt hann han inte med innan han beslutade att bryta upp och börja om?
Efter skilsmässan, där de två barnen stannade kvar hos sin mamma, ville Örjan bort från storstan. Hans längtan stod till ett brukssamhälle, beläget en bit utanför en "välförsörjd stad". Han sökte och fick arbetet som personalkonsulent och informatör vid Fiskeby AB i Skärblacka.
- Det var nästan som ett bönesvar, som de säger i frikyrkan.
Den 15 februari 1965 kom han till Skärblacka och en tjänstebostad i form av en villa.
- Det var en väldigt stor kaffeburk för en liten ärta, så jag fick en liten lägenhet i stället.
Nyinflyttad
Där bodde han när han på en bolagsmiddag mötte Barbro, den kvinna som han beskriver med orden "mitt jag i dag beror till stor del på henne". De möttes på hans födelsedag 1968 och påsken 1972 flyttade de in i det hus där de fortfarande bor kvar.
- Jag är nyinflyttad säger "di gamle", det här är en bruksort och som stockholmare förblir du för alltid nyinflyttad, skojar Örjan.
Familjen utökades med två söner, Barbro fortsatte sitt arbete på arbetsförmedlingen och Örjan bytte tjänst till informationschef vid Holmen, där han stannade till 1987.
Nu är han pensionär med välfyllda dagar. De börjar med morgonpromenaderna med fyraåriga svarta labradoren Donna och fylls på med än det ena, än det andra, dit hör bland annat ett aktivt medlemsskap i Lions sedan 40 år.
- Jag brukar kalla mig generalist. Jag är inte specialist på någonting, men jag är nog ganska allmänbildad.
Firar med 150-årskalas
Att vara bra på lite av varje kommer väl till pass också när han ska fira födelsedagen.
Hustrun Barbro, som fyllde 70 år 8 februari(och som vi skrev om här på Personligt samma dag) firar med ett gemensamt 150-årskalas.
- Det är roligare att fira ihop och jag hjälper nog till lite mer då än jag annars skulle ha gjort, säger han med glimten i ögat. Hushållssysslor är inte min starkaste gren, men jag är bra på att utföra direkta order.
Kommen så här långt i intervjun och i livet försäkrar han att att han är nöjd. Ja, absolut. Med ett undantag.
- Den enda anledningen att leva om mitt liv är att jag skulle ha velat träffa Barbro tidigare.Fotnot: Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige.
Var tionde man får symptomgivande prostatacancer under sin livstid. I dag lever cirka 600 000 män med diagnosen prostatacancer. 10 000 nya fall diagnosticeras varje år. 2 500 män om året dör som en följd av sjukdomen. ProÖst kan du komma i kontakt med på telefonnummer 013/10 15 71 eller via förbundets hemsida:
www.proost.prostatacancerforbundet.se
Vem: Örjan Dahlberg
Vad: Fyller 80 år 8 mars
Firar: Har Öppet hus på lördag
Vad: Fyller 80 år 8 mars
Firar: Har Öppet hus på lördag
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!