18 år ung känner han sig tvingad att ge upp karriären.

Den svarta hojen är till salu.

– Jag skiter i det. Det känns hopplöst att lägga tid och energi på det. Svemo gör allt för att döda sporten, tycker Jesper.

Artikelbild

Den avgörande orsaken är att årets fem tävlingshelger endast blir fyra nästa år.

– Mästerskapet ska avgöras på tre banor. Linköping, Falkenberg och Anderstorp. Bara fyra tävlingshelger under en hel sommar. Det är för lite. Då är det inte intressant. De har ändrat reglementet hela tiden, säger Jesper från Vikbolandet som har tävlat för Linköpings MS

Jesper fick en bra deal från Kawasakis team inför nästa år. Tanken var att kombinera SM-tävlandet med att köra i det norska mästerskapet. Då hade budgeten också räckt till fyra–fem tävlingar utomlands.

– Men de norska tävlingsdatumen kom inte och Kawasaki behövde bemanna sina cyklar till de startar testande i Spanien i mellandagarna. Jag kunde inte vänta. Jag behövde ha en grund här i Sverige. Så jag får hoppa över den här säsongen. Det finns för många frågetecken, säger Jesper som ändå kommer att finnas med i teamet som personlig coach för de nya förarna.

Artikelbild

2015 vann Jesper SM-serien i Super Bike, roadracingens tyngsta klass, för tusenkubikare. Han tog guldet trots att han tävlade med ett brutet nyckelben.

Målet var att försvara guldet i år. Han var på väg att lyckas efter dubbelsegern i Falkenberg. Men en krasch hemma på Sviestad förstörde chansen.

Artikelbild

– Framhjulet släppte i första böjen med tre varv kvar. Jag vet fortfarande inte vad som hände. Jag är ändå imponerad av det vi uppnådde trots handledsskadan som inte läkt helt än.

Jesper tror att även konkurrenterna Lukas Bäckström och Daniel Falemo är på väg att sluta.

Artikelbild

Samtidigt är han på väg in i en ny motorkarriär.

– Jag har köpt en av Kim Nilssons speedwaycyklar och ska testa på det i vår.

Han var fyra–fem år när han började åka 85-kubikare på speedwaybanan, den tolvåriga åldersgränsen gjorde att han istället hamnade i roadracingen. Nu är han på väg tillbaka till speedwayen.

– Den drömmen lever vidare. Jag har snackat med Vargarna. Vi får se vad det blir av det, säger den unge motortalangen.

Kan du återvända och ta upp roadracingen igen?

– Det behöver hända en hel del och bli skillnad på hur det är nu, svarar Jesper.