|
Att vattenståndet varierar i haven hör till det normala. Längs de svenska kusterna är det framförallt lufttrycket och vindarna på Nordsjön och Östersjön som påverkar vattenståndet. Det varierar därför inte så regelbundet som i många andra hav där tidvattnet är den viktigaste faktorn.
När nivån av någon anledning avviker mycket från det normala kan det vara läge att gå ut med en varning. Vid för lågt vattenstånd riskerar sjöfarten att gå på grund och vid högt vattenstånd riskeras kuster och hamnar för översvämning.
Idag varnas norra Bottenvikens kustland för 110 till 125 cm över medelvatten. Samtidigt varnas för kraftig vind. Starka vindar kan ge upphov till mycket höga vattenstånd, exempelvis var det högsta vattenstånd som uppmätts i Sverige registrerat i Bottenviken, Kalix 1984 med 181 cm över normalvattenlinjen. Motsvarande uppmättes högsta vattenståndet i Finland i Kemi 1982 med 201 cm över normalvattenståndet.
Ett årligt mönster kan ses med högt vattenstånd på senhösten som följs av en sänkning fram till vårvintern. Sedan följer en långsam höjning upp till senhöstens nivåer. Variationerna kring detta mönster är dock stor, i synnerhet under senhöst eller tidig vintern då vindarna är starkast.