– Det är framför allt i natt som varningen gäller. I eftermiddag kan det regna men sedan blir det kallare temperaturer igen och då kommer regnet på vägbanorna att frysa till. Det kommer att bli väldigt halt, och det är svårt att bekämpa när det sker så snabba ändringar i vädret, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Men det är inte bara de nattliga bilisterna som bör vidta försiktighet i trafiken. Halt väglag är att vänta även under onsdagseftermiddagen och under torsdagsmorgonen.

– Även i eftermiddag kan det bli halt. Så ska man ut och köra nu under dagen så bör man ta det väldigt försiktigt. I morgon bitti är det kallare igen och då är det också halt, säger Moa Hallberg.

Den tillfälliga väderväxlingen med varmare temperaturer under onsdagseftermiddagen beror på ett lågtryck som kommer in över landet. Redan i morgon ska lågtrycket dock ha tryckts undan av ett nytt högtryck med kallare luft.

– Det kommer fortsätta vara på minussidan veckan ut. Under torsdagen kommer det vara en del moln, men framåt fredag kan det bli fint väder med en del sol, säger Moa Hallberg.