Anställda får gåva trots besparingarna

Söderköpings kommun vill fortsätta visa sina medarbetare uppskattning, men med en halverad julklapp.

I år blir det en mindre julgåva eller en gemensam tillställning för de anställda i Söderköpings kommun.

I år blir det en mindre julgåva eller en gemensam tillställning för de anställda i Söderköpings kommun.

Foto: Emil Langvad/TT

Söderköpings kommun2019-11-27 05:00

För några dagar sedan började uppgifter spridas på Facebook, om att Söderköpings kommun dragit in de anställdas julgåvor. Många anställda har lämnat kritiska kommentarer om sin arbetsgivare. Varifrån uppgifterna kommit är oklart, men redan i mitten av oktober informerade kommunledningen om att julklappen finns kvar, men till en mindre kostnad.

– Ett totalstopp känns inte bra. Det finns många traditioner inom organisationen där julfirandet är någon form av belöning för ett gott arbete under året, säger kommundirektör Anna Thörn.

I spartider är det rimligt att även julgåvan påverkas – det har kommunens ledningsgrupp kommit fram till och de skickade informationen till ansvariga chefer redan i oktober. 

– Vi vill att arbetslagen fortfarande ska kunna göra något tillsammans. Det ser så olika ut. En del träffas och gör något tillsammans och får kanske en bok, säger Anna Thörn.

Enhetscheferna ska kunna fortsätta med detta, men med en halverad peng. Tidigare fick varje anställd cirka 300 kronor och i år får de 150 kronor.

– Det här är ett sätt som visar att vi också är följsamma. Vi visar att politikernas beslut om ekonomisk återhållsamhet hörsammas och även påverkar de anställda. Det är inget totalstopp i kommunen, men ett tänkande då vi sparar, fortsätter Anna Thörn.

– Cheferna måste dagligen göra avvägningar, särskild i förhållande till det anställnings- och inköpsstopp som råder. Det är inget lätt jobb att få alla parametrar att gå ihop, säger Anna Thörn.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!