Försäljningen av Österns stjärna går trögt

I höstas blev kinarestaurangen Österns stjärna i Söderköping till salu. Men försäljningen går trögt. "Vi anade att det skulle ta tid", säger Denise Wu.

Denise och Eddie Wu har ännu inte hittat någon köpare till Österns stjärna.

Denise och Eddie Wu har ännu inte hittat någon köpare till Österns stjärna.

Foto: Gunnar Hagberg

Söderköping2024-02-11 16:00

Det går trögt med försäljningen av restaurang Österns stjärna på Ågatan i Söderköping. Eller rättare sagt: det går inte alls. Ett halvår efter det att Eddie och Denise Wu lagt ut restaurangen till försäljning är den fortfarande osåld. I väntan på en köpare är det "business as usual".

Under tiden restaurangen förblir osåld kör Eddie och Denise Wu på som vanligt.
Under tiden restaurangen förblir osåld kör Eddie och Denise Wu på som vanligt.

– Enligt mäklaren har intresset varit svalt, säger Eddie Wu.

– Men vi hade faktiskt inte räknat med något annat. Inte med tanke på hur tiderna är just nu. Förhoppningsvis lossnar det lite framåt våren och sommaren.

Besvikna?

– Nej, det är vi inte. Vi hade som sagt anat att det skulle ta tid. Ett par år kanske. Särskilt som vi är måna om att en ny ägare vill fortsätta med samma koncept för restaurangen. Vi vill inte att den ska förvandlas till en pizzeria. Sådana finns redan i Söderköping medan det här är den enda renodlade kinarestaurangen, säger Denise Wu.

Österns stjärna har funnits sedan på Ågatan sedan 1998.
Österns stjärna har funnits sedan på Ågatan sedan 1998.

Paret Wu tog över restauranglokalen 1998 och då var kinakrogar ännu ett okänt begrepp i Söderköping. Hyresvärden var också till en början tveksam till makarnas satsning och ville för säkerhets skull ha tre månaders förskott på hyran. Sedan dess har Eddie och Denise Wu med eftertryck bevisat att det finns gott om plats för det orientaliska köket i Söderköping.

– Klassisk och traditionell kinesisk mat tillagad som svenskarna vill ha den. Ingen fusion som annars har blivit populär på andra håll. "Fyra små rätter" är fortfarande en storfavorit på menyn, säger Eddie Wu.

Även om de som sagt vill sälja restaurangen, säger Eddie och Denise Wu att de inte känner någon stress över att någon affär ännu inte har kommit igång. De kör vidare som vanligt med såväl luncher som kvällsöppet och hämtmat, även om Eddie Wu har börjat blicka framåt mot den stundande pensioneringen.

Finns det någon bortre gräns för hur länge ni kan driva Österns stjärna?

– Nej, vi tycker fortfarande att det är roligt. Fast jag blir ju pensionär om två år och då får vi väl se, säger Eddie Wu.

Denise och Eddie Wu har ännu inte hittat någon köpare till Österns stjärna.
Denise och Eddie Wu har ännu inte hittat någon köpare till Österns stjärna.

Även om det ännu är givande att driva restaurangen, har det varit mindre kul när elkostnaderna har skjutit i höjden under senare år. De ekonomiska marginalerna på varje enskild beställning har begränsats.

– Det har varit tufft. Inte kul. Det finns samtidigt en gräns för hur mycket vi kan höja priserna på maten. Vi har fått anpassa oss, säger Denise Wu.

Nu ser makarna Wu fram mot våren och sommaren. Det är högsäsong och därmed hoppas de att försäljningen ska ta fart.

Annonsen för restauranglokalen gick ut i höstas, men än finns ingen köpare.
Annonsen för restauranglokalen gick ut i höstas, men än finns ingen köpare.
Karta: Österns stjärna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!