Johanna Grander har vid det här laget varit på Söderköpings kommun i åtta år och nio månader.
– Det börjar bli jättelång tid. Tidigare har jag bytt jobb med kortare intervall så det är ett bra betyg till Söderköpings kommun. Men det börjar bli dags att ta tag i nya utmaningar och byta miljö, säger hon.
Hon tycker också att det är en lämplig tidpunkt att lämna över E22-projektet till någon annan, då även Trafikverket nyligen fått en ny projektledare.
– Det är lättare att släppa tråden nu och lättare för någon annan att ta vid.
Sen 2014 har hon varit projektsamordnare för förbifarten, men hon har också haft andra investeringsprojekt på sitt bord, som rört exempelvis lekplatser, broar och parker. I grunden är hon landskapsarkitekt och det är till en sådan tjänst hon nu går vidare.
– Jag kommer att jobba mycket med Ostlänken till att börja med, men sen kan det också bli större projekt kring Stockholm och Uppsala.
Positionen som projektsamordnare för förbifarten är viktig för Söderköping, eftersom tjänsten bland annat är den huvudsakliga kontaktytan mot Trafikverket, som äger projektet.
– Den bredden som Johanna har går inte riktigt att hitta i en person. Det vi har identifierat är att det kommer att behövas olika kompetenser, säger Johan Cöster, förvaltningschef på samhällsbyggnad och service.
– Det är ett lite knepigt läge med kommunens ekonomi så vi har inte riktigt satt ner foten ännu. Vi har duktiga medarbetare som skulle kunna axla det här en del av tiden, gå in och förhandla, planlägga och så vidare. Men det behövs en projektsamordnare är helt klart. Det är också en trovärdighetsfråga, att visa att vi ser denna fråga som viktig.
Exakt hur rekryteringen av en sådan ska gå till är ännu inte helt klart.
– Om det blir en extern rekrytering eller en intern övergång får jag låta vara osagt idag. I en övergångsfas kan det bli en intern lösning till en början och sedan får vi fundera på hur vi ska komplettera framöver, tror Johan Cöster.
Förbifartsprojektet står nu i ett läge där hasselsnoksfrågan väntar på sin lösning.
– Vi funderar nu på hur vi ska både uppmuntra Trafikverket, men också markera att det är dags att komma vidare. Det är ju trots allt avsatt betydande pengar i budgeten och just nu handlar det om komma vidare så att vägplanen kan vinna laga kraft, säger Johan Cöster.