De säljer restaurangen – tar över Norrköpingskrog

Efter nästan tio år i Söderköping säljer Tobias och Sofia Laving sin restaurang Bakfickan. I stället kommer de att satsa vidare i Stegeborg – och i Norrköping, där de nyligen köpt en krog i Knäppingsborg.

Restaurang Bakfickan i Kanalhamnen i Söderköping har lagts ut till försäljning.

Restaurang Bakfickan i Kanalhamnen i Söderköping har lagts ut till försäljning.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2022-09-26 20:30

Bakfickan finns i dag i Kanalhamnen i vad som tidigare var ett magasin, innan det drevs den på Bielkegatan.

Makarna Laving driver även Stegeborgs hamnkrog och Stegeborgs Trädgårdshotell. Bland annat.

– Det är krogar som kräver extremt mycket personal på sommaren. Därför har vi tittat på några alternativ, säger Tobias Laving.

undefined
"Vår förhoppning är att vi hittar en köpare som vill bibehålla det som vi har byggt upp", säger Tobias Laving.

Ett av alternativen – en restaurang i kvarteret Knäppingsborg i centrala Norrköping – kommer de att ta över. Planen är att öppna för de första gästerna under tidig vår.

– Där kommer vi att ha ett lite annorlunda koncept och personalbehovet blir lite jämnare året om. Så kan vi koncentrera oss på Stegeborg under sommarsäsongen.

Bakfickan är öppen året om, men som för många andra restauranger i Söderköping är det under sommaren som gästerna är som allra flest.

Att driva tre "sommarkrogar" på en gång har varit lite av en utmaning, enligt Tobias och Sofia Laving. Att hitta så mycket kompetent personal som krävts har inte alltid varit det lättaste.

Något som bidrog till beslutet att lägga ut Bakfickan till försäljning.

– Det kan vara svårt att hitta den jämna kvaliteten under så många veckor på sommaren, säger Tobias Laving.

undefined
Restaurang Bakfickan i Kanalhamnen i Söderköping har lagts ut till försäljning.

– Viss personal återkommer ju, men alla gör inte det och det är inte så konstigt. De är som är väldigt duktiga i den här branschen vill jobba mer än två månader om året.

Just nu drabbar skenande priser på både mat och el de flesta på något sätt. Och restaurangbranschen är inget undantag.

Hur har ni påverkats av de höjda priserna på el och råvaror?

– Inte nämnvärt vad det gäller omsättning, men det blir något sämre marginaler nu eftersom vi valt att inte höja våra priser, säger Sofia Laving.

Har det haft någon betydelse för ert beslut?

– Nej.

undefined
Tillsammans med Tobias Laving driver Sofia Laving flera restauranger, bland annat Stegeborgs hamnkrog.

Hade ni funderat på att sälja Bakfickan länge?

– Vi tänker hela tiden på hur vi kan utveckla vår verksamhet, men detta hade mer att göra med läget på den här restaurangen i Norrköping, säger Tobias Laving.

Är det många minnen från er tid i Söderköping?

– Det klart att det är det. Men vi räknar med att vi får träffa några av gästerna härifrån i Norrköping och i Stegeborg också.

– Vår förhoppning är att hitta en köpare som vill bibehålla det som vi har byggt upp. Då tror jag att de kommer att bibehålla gästerna också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!