Förbifart Söderköping finns med på Trafikverkets lista över totalt 23 projekt som alla har byggstart under perioden 2017–2019. Nu riskerar de att inte genomföras enligt tidsplanen eftersom det saknas finansiering. Pengar som delvis skulle komma från broavgifter, bland annat från den nybyggda Motalabron.
Inför brobygget slöt Motala kommun 2009 ett avtal med Trafikverket om att kommunen skulle stå för en del av finansieringen av bron.
I avtalet mellan Motala kommun och Trafikverket bestämdes även olika taxor för olika fordon. Tio kronor per personbil och resa. 100 kronor per lastbil per resa. Och ett maxtak på 100 kronor i månaden för personbilar.
Dra sig ur avtalet
–Det var villkoren då. Men nu vill regeringen dra sig ur det avtalet, via Trafikverket, säger Johan Andersson, (S) riksdagsledamot från Motala och även suppleant i riksdagens trafikutskott.
Enligt Johan Andersson handlar det om att regeringen inte brydde sig om vissa EU-direktiv vid avtalstillfället, men att de nu börjat ta fasta på dem. Europeiska regelverk som går ut på att lastbilar inte ska behöva betala mer än personbilar.
Lika för alla fordon
– Trafikverket vill att det ska vara lika för alla fordon. Kommunen vill att man följer avtalet man hade från början. Nu pågår förhandlingar mellan Trafikverket och Motala kommun hur man ska lösa det här.
Anders Åkesson (C) ledamot i trafikutskottet säger:
– Nu har det strulat till sig i förhandlingarna mellan Motala och regeringen kring detta. Hur ska avgiften tas ut, vilka ska betala och vem ska undantas? Mitt uppe i allt detta säger Trafikverket att om vi inte lagstiftar enligt förslaget så innebär det att tre miljarder måste finansieras på annat sätt. Då har staten bara ett alternativ och det är ett antal objekt som Trafikverket listat.
– Det vore djupt tragiskt om Motala och Söderköping ska ställas mot varandra, säger Anders Åkesson.
Oppositionspartierna S,V, MP och SD i riksdagens trafikutskott, som arbetar med frågan, tycker att det avtal som skrevs från början ska gälla.
Taktiskt utspel
Billy Gustafsson, (S) suppleant i trafikutskottet, tycker inte att det finns något logiskt samband att ställa Söderköping och Motala mot varandra i den här frågan. Han ser det som ett taktiskt utspel.
– Just förbifart Söderköping borde ligga högt på prioriteringslistan, det har ju varit ett problem i 40 år.
Peter Linnskog, samhällsplanerare på Trafikverket i regionen, vet att förbifart E22 är efterlängtad sedan länge och därför väcker reaktioner.
– Det är ett politiskt spel som vi på Trafikverket inte förhåller oss till, säger han.
– Än så länge har vi inte fått några andra signaler än att det blir avgifter på broarna i Motala. Resten är bara spekulationer fram till den 17 december då beslut tas i riksdagen.