Butiksägare vittnar om tomma hyllor: "Det är onödigt"

Flera handlare i Valdemarsvik och Söderköping vittnar om att invånarna börjar bunkra varor. "Det är bättre att vara solidarisk och tänka på att det ska räcka till alla", säger Mimmi Hermez på Tempo Trollet.

"Jag tycker det är en jättekonstig grej att bunkra på sig mat." Det säger Mimma Hermez, ägare till Tempo Trollet i Söderköping.

"Jag tycker det är en jättekonstig grej att bunkra på sig mat." Det säger Mimma Hermez, ägare till Tempo Trollet i Söderköping.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2022-03-10 13:00

Invasionen mot Ukraina har pågått i två veckor och även i Sverige har detta påverkat människor. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har bland annat vittnat om ett ökat tryck på frågor om beredskap i hemmet.

Nu märker också en del handlare att krislådorna i hemmen fylls på – i alla fall verkar det så med tanke på åtgången av vissa varor i butiker. 

– Det gäller framförallt konserver, torrvaror, batterier och vatten i 1,5-liters flaskor, sådant som inte behöver så mycket tillagning, berättar Filip Öhman, butikschef på ICA Fyren i Valdemarsvik.

– Vi märkte redan helgen efter invasionen att åtgången av konserver blev större. Försäljningsstatistiken på exempelvis burkskinka gick upp.

Filip Öhman, butikschef på ICA Fyren i Valdemarsvik berättar att man märkte att det köptes mer av vissa varor helgen efter att invasionen av Ukraina inleddes.
Filip Öhman, butikschef på ICA Fyren i Valdemarsvik berättar att man märkte att det köptes mer av vissa varor helgen efter att invasionen av Ukraina inleddes.

Senast de upplevde en liknande hamstring var i början av pandemin.

– Det här blir ju främst en utmaning för ICA centralt, det berör inte oss särskilt mycket, säger Filip Öhman.

På Hemköp i Valdemarsvik har man däremot inte märkt av det här på samma sätt, men i Söderköping syns tecken på hamstring. 

– Vi har märkt det på konservsidan, där har vi sålt slut vid enstaka tillfällen och det har tagit lite tid att fylla på, säger Johan Andersson, handlare på Ica Supermarket i Söderköping, som dock tycker att det är omotiverat.

"Om vi bara sansar oss och tar det lugnt så kommer maten att räcka. Det finns ingen anledning att bunkra". Det säger Johan Andersson, handlare på Ica Supermarket, Söderköping.
"Om vi bara sansar oss och tar det lugnt så kommer maten att räcka. Det finns ingen anledning att bunkra". Det säger Johan Andersson, handlare på Ica Supermarket, Söderköping.

– Det är lätt att det blir som med toapappret i början av pandemin. Det fanns ingen logik i det hela. Om vi bara sansar oss och tar det lugnt så kommer maten att räcka. Det finns ingen anledning att bunkra, fortsätter han.

Att hyllor ibland är tomma beror även på att det varit stor sjukskrivning bland personalen. Lagren släpar fortfarande efter med sina leveranser vilket leder till tomma hyllor.

– Det är bättre om det finns varor i hyllorna så att vi kan skicka ner konserver och annat som behövs till Polen än att vi i Söderköping fyller på våra skafferier för att vi är jättenervösa, säger han.

"Jag tycker det är en jättekonstig grej att bunkra på sig mat." Det säger Mimma Hermez, ägare till Tempo Trollet i Söderköping.
"Jag tycker det är en jättekonstig grej att bunkra på sig mat." Det säger Mimma Hermez, ägare till Tempo Trollet i Söderköping.

Även Mimmi Hermez, ägare till Tempo Trollet, har märkt att en del kunder köper större mängder mat.

– Jag tycker det är en jättekonstig grej att bunkra på sig mat. Det är klart att man alltid ska ha lite torrvaror och annat hemma, speciellt om man bor på landet för det kan ju bli strömavbrott och annat. Men nu finns ingen anledning. Då är det bättre att man är solidarisk och tänker på att maten ska räcka till alla, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!