– Vi säger nej, men vi är inte enbart negativa. Vi har försökt göra en bred prövning som är nyanserad. Skärgården har höga miljövärden. När det gäller strandskyddet måste vi säga nej, då projektets omfattning vad gäller bostäder inte är möjlig att genomföra, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland.
Planerna för Bergön är att skapa en turistanläggning som gör att fler kan ta del av skärgården. I projektet presenteras planer på minst 80 bostäder, både andelslägenheter och hus, hotell, vandrarhem och möjligheter till camping och friluftsliv. Restauranger, café och många gemensamhetsutrymmen ingår i planerna för de boendeformer som föreslås.
Länsstyrelsen konstaterar att delar av Bergön redan är exploaterad med bunkrar och annat. Dessa delar är inte lika känsliga för förändringar. Även den hamn som redan finns går att utveckla lite.
– Vi har varit grundliga i beskedet och svarat på fråga efter fråga enligt de regler som gäller. Men helhetsbilden faller på strandskyddet på grund av bostäderna. Det ökar projektets omfattning och etablering av bostäder är inte heller något som vi ser kan motiveras vid en strandskyddsprövning. Däremot är det viktigt att stärka turism och möjligheten att driva friluftsliv i skärgården, så projektets innehåll är viktigt, säger Jan Persson.
Söderköpings kommun har för första gången sökt planeringsbesked från länsstyrelsen. Det innebär att kommunen vill veta hur länsstyrelsen ställer sig i förhållande till riksintressen gällande bland annat strandskydd och fågelskyddsområde innan kommunen går vidare med planerna på att utveckla Bergön.
– Det här förfarandet med planeringsbesked visar hur viktigt det är att få en tidig indikation om hur länsstyrelsen ser på saken. Nu ser vi vilka möjligheter som finns redan innan vi börjar med planarbetet och behöver inte lägga ner en massa arbete på delar som inte går att genomföra, säger kommunalråd Ulric Nilsson (C).
Det är redan många som reagerat på projektet och totalt har 38 yttranden kommit in till Söderköpings kommun, varav cirka 29 är privata. Både permanentboende och sommarboende på öarna som ligger i närheten, bland annat Aspöja och Lindholm, anser att de påverkas mycket av exploateringsplanerna.
Kommer ni att gå vidare med projektet Bergön?
– Vi måste läsa igenom beslutet och se vilka möjligheter som finns. Det är för tidigt att svara på om vi ska överklaga beskedet eller inte. Jag ser att det finns möjligheter att gå vidare med vissa delar av projektet, säger Ulric Nilsson.
Vilka delar tänker du på?
– Det är alldeles för tidigt att säga. Men det känns inte som ett totalt nej, utan det finns möjligheter att utveckla vissa delar. Då kan vi gå vidare på de möjligheter som finns för att skapa en levande skärgård.
Entreprenören Håkan Mauritzon, som vill bygga på Bergön, avvaktar kommunens beslut.
– Det är klart att det här beskedet är tråkigt. Samtidigt ser jag områden där länsstyrelsen gör samma tolkningar som kommunen. Som jag uppfattar det handlar det om exploateringsgraden. Jag vill avvakta och se hur kommunen ställer sig innan jag beslutar hur jag ska gå vidare, säger han.
– Jag brinner för att vi ska kunna ha en levande skärgård. Det jag ville göra var ett nod för att ta sig vidare ut i skärgården med ett attraktivt boende. Det blir fler turer kring Bergön.