David företräder de civilpliktiga

Istället för militärtjänst har David Wennermark, 19, Söderköping, valt att göra civilplikt. Vid Civilpliktskongressen på Ekerö 6-9 november är han ett av tio ombud som ska forma framtidens civilplikt.

Foto: Fotograf saknas!

SÖDERKÖPING2005-11-02 04:00
Sedan 1 augusti gör David Wennermark civilplikt som kraftverksoperatör vid Vattenfall Training Center i Jokkmokk - 120 mil norr om Söderköping.
Där får han under 145 dagar lära sig manövrera en vattenkraftstation. I Porjus gamla kraftstation i Lule älv finns två övningsaggregat.

Trygga elförsörjningen
I händelse av krig är David en av dem som ska bistå ordinarie kraftverkspersonalen och bidra till att landet kan upprätthålla elförsörjningen.
Tryggad elförsörjning är av mycket stor betydelse i en krigssituation, och därför är Svenska Kraftnät huvudman för civilplikten.
Man kan även göra civilplikt som ställverksoperatör (i Jokkmokk) och som kraftledningsoperatör (i Åsbro, Hallsberg).
- Vi är 20 personer som utbildas till kraftverks­operatörer, säger David som av sina kamrater valts att representera sin utbildningsplats vid kongressen.

Försvarsministern där
Försvarsminister Leni Björklund besöker kongressen för att diskutera försvarspolitik. Pliktverkets generaldirektör Bo Körlof och generaldirektören för Styrelsen för psykologiskt försvar, Mats Ekdahl, närvarar också.
- På kongressen tar vi upp många praktiska frågor, exempelvis kring hemresor, säger David.
Det finns förslag om att det inte ska vara mer än åtta timmars resväg mellan hemorten och utbildningsorten.

Fler kvinnor
Man vill också uppmuntra fler kvinnor att göra civilplikt. Idag är militärtjänstgöring för kvinnor frivillig, men de har också möjlighet att göra civilplikt.
En kongressmotion vill att dagersättningen på 66 kronor, som utbetalas som utbildningspremie på 9 500 kronor vid avslutad civilplikt, istället görs om till en "lön" på 10 000 kronor i månaden - men civilpliktsrådet föreslår att den motionen avslås.
Det föreslås också att civilpliktiga och militärer samövar, eftersom de ska samarbeta i ofred, och det förslaget stöder civilpliktsrådet.

Gymnasiets elprogram
David har arbete som elinstallatör i Söderköping och har gått gymnasiets elprogram.
Vid mönstringen konstaterades han lämplig för civilplikt som kraftverks­operatör. Man ska vara fullt frisk och ha förkunskaper inom det elektriska området.
- Jag tyckte det var onödigt att göra militärtjänst, säger David, som fått lära sig mycket intressanta saker under civilplikten.

Ombud ska väljas
Men snart kan han få lämna Jokkmokk i förtid:
- Vid kongressen ska tre ombud väljas till civilpliktsrådet. Dessa kommer att arbeta med planeringen av nästa års kongress. Om jag skulle bli invald får jag avsluta civilplikten och istället börja arbeta vid civilpliktsrådet i Stockholm, säger David.
Civilplikt är alternativ till militärtjänstgöring (lumpen) och har utvecklats ända sedan 1902, då det enligt ett särskilt cirkulär fanns möjligheter till vapenfri tjänst.
1920 kom första lagen om vapenfri tjänst, men den gällde till en början endast dem som av religiösa skäl inte ville bära vapen.
1977 hölls en kontaktkonferens, föregångaren till den civilpliktskongress som hölls första gången 1995.
Sedan 1977 har de civilpliktiga drivit frågan om att få bort prövningsförfarandet för att få vapenfri tjänst, en fråga som gett resultat. Dessutom vill man förhindra att civilpliktiga nyttjas som grå arbetskraft, man vill få bort tveksamma utbildningar och förbättra förmånerna.

Källa: Civilpliktsrådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om