Villa Lagberg fick sitt namn efter brunnsintendenten Johan Olof Lagberg som omkring 1830 lät bygga om huset till sin privatbostad. Sen många år tillbaka ingår huset i Brunnens hotellverksamhet. På baksidan finns en stor parkeringsplats och det är där Söderstaden vill bygga.
– Vi är väldigt tidigt i processen, men det är bostäder vi vill få till, säger Henrik Eklund.
Vad för typ av boende det handlar om är ännu inte bestämt. Det kan bli trygghetsboende för äldre, hyresrätter, bostadsrätter eller en blandning av dessa.
– Politikerna har en tydlig ambition att det ska bo fler i Söderköping. Utmaningen är att hitta boende för alla typer av människor. Ofta siktar kommunerna in sig på barnfamiljer, men som kommun behöver man ha alla typer av boenden.
I våras hade kommunen och Söderstaden ett första möte om att ta fram en ska kallad "exploatörsdriven detaljplan". Det innebär att byggherren står för utredningar och underlag medan kommunen står för granskning av dessa och de sedvanliga politiska besluten. Syftet är att det ska gå fortare än vid vanlig handläggning och att det ska öka delaktigheten.
– Generellt sett är vi positiva till att jobba på det sättet. Vi kan driva på takten och står för kostnaderna. Men det är inte en enklare process. Eftersom det är ett nytt sätt att jobba på kommer det nog bli ännu mer kontroller, säger Henrik Eklund.
Formellt sätt kan man dock inte säga att det är en exploatörsdriven detaljplan som tas fram, eftersom Söderstaden saknar en planarkitekt. Den tjänsten kommer kommunen att stå för, men det kommer bli ett fortsatt tätt samarbete med kommunen.
Söderstaden äger också marken i kvarteret Vimman, där detaljplanen nu är uppe till politisk behandling. De äger även bland annat fastigheten där Geria ligger, Swedbankhuset, kvarteret Engelbrekt och den tidigare förskolan Solrosen som nu byggts om till bostäder.
Varför satsar ni så mycket i just Söderköping?
– Det är för att vår ägare bor och verkar i Söderköping sen många år tillbaka och har ett enormt hjärta för staden.
Finns det någon fara i att en byggherre får ett så stort bestånd i en stad?
– Tittar man på Ramunderstaden så är vi en relativt liten aktör, säger Henrik Eklund.
– Det är klart att det finns ekonomiska intressen, men framför allt gör vi allt med en kärlek till staden.