Isländsk musik hörs när man går in i Nammi lakritsbutik. Hyllorna fyllda med många sorters lakrits, söt eller salt, med choklad eller utan. För ett år sedan flyttade företaget till Söderköping. Nu satsar de ännu mer, bland annat utvecklar och moderniserar de förpackningsprocesserna.
Det var långtifrån självklart att Pelle Pettersson skulle satsa på försäljning av isländsk lakrits. För cirka 15 år sedan lärde han känna familjen Thordarson, då Stefan Thordarson spelade fotboll i IFK.
– Jag ville resa jorden runt, se mig om i världen men jag började på Island och kom inte därifrån, säger Pelle Pettersson med ett skratt.
– Islänningar brukar ju åka ut i världen och sedan flytta tillbaka till ön. Jag blev kvar där och jobbade bland annat som guide på en ridanläggning. Min bror kom över och när han provade godiset kom idén om att sälja isländsk lakrits i Sverige.
Bröderna började så smått att starta den egna verksamheten. Det första lagret hade Pelle i sin lägenhet, som fick godkänt av dåvarande hälsoskyddskontoret i Norrköping.
– Jag jobbade som byggingenjör och hade ingen aning om hur vi skulle göra det här. Bara krånglet med all tull. På den tiden var det jordbruksskatt och vi var tvungna att fylla i hur mycket mjöl, socker och annat våra produkter innehöll och även varifrån sockret var köpt. Det var mycket byråkrati.
– Visst var det skrämmande i början. Vi skulle ju försöka sälja vår produkt. Jag gick helt enkelt till affärer och frågade om de ville köpa isländsk lakrits. En del tog in det i sitt sortiment.
I början av 2000-talet var isländsk lakrits en nyhet. Nu har de utökat verksamheten. Från lägenheten flyttades lagret till tredjepartslogistik, det vill säga att de som står för lagret även packar och skickar varorna.
– Med tredjepartslogistik kunde vi sitta var som helst i världen och sköta företaget. På den tiden reste vi mycket, säger Pelle Pettersson, som genom islandshästarna träffade Teresa Fältman.
Nu bor familjen i Gårdeby utanför Söderköping. De letade länge innan de hittade en bra lokal för att flytta hit verksamheten.
– Att flytta hit till Söderköping var det bästa vi gjort. Det är som natt och dag att ha ett eget centralt lager.
Nu installerar de automatiska band för sorteringen av godis. I lokalerna packar de även allt som skickas vidare till andra butiker.
Företaget har åtta anställda, men även Pelles pappa hjälper till och sonen Halldór tar ett stort ansvar. Men det gäller att älska lakrits. Alla produkter måste provsmakas så att ingen har något fel. Även de som besöker butiken får smaka olika sorters lakrits innan de hittar sin favorit.
– Kombinationen lakrits och choklad är en speciell isländsk uppfinning från 1950-talet. Det började med att barnen åt en lakritsrem tillsammans med en chokladbit. Kombinationen var lyckad och blev Islands nationalgodis, berättar Teresa Fältman.
Företaget har flera leverantörer på Island som de inte kunnat besöka på länge på grund av pandemin. På hyllorna finns också isländskt havssalt, även där ett med inslag av lakrits. Saltet kommer från rent havsvatten som inte blandats med Golfströmmen.
– Det är en helt miljövänlig process som kommer från Isafjördurfjorden på nordvästra Island. Alla mineralerna finns kvar då det är ett oraffinerat havssalt. Självklart finns det salt med lakritssmak, säger Pelle Pettersson.