Magnus Berge säger att det var en klar majoritet i fullmäktige när köpet av marken - 80 hektar åker, 50 hektar skog och 20 hektar övrig mark - beslutades 2008. 24 miljoner kronor betalade kommunen för marken, och sedan sjösattes de stora utbyggnadsplanerna i den natursköna miljön allt enligt vision 2020. Men motståndet från boende i området har varit stort.
Även Göta Kanalbolag är skeptiska mot att exploateringen är tänkt att ske så nära kanalen så att det betraktas som "ett kraftigt intrång" och att "risken för skada på kanalen vid byggande på kanalbank är mycket stor", enligt Kanalbolagets yttrande över fördjupade översiktsplanen.
Ingen reserverade sig
Hur har du uppfattat Moderaternas intresse för projektet?
- När vi köpte fastigheten var det ingen som reserverade sig i fullmäktige, säger Magnus Berge.
Vad innebär det att Moderaterna går emot planerna så kraftigt?
- Det får vi ju analysera. Det är ju Moderaterna som partiorganisation som yttrat sig, men de har inte informerat mig om det här, säger han.
Ger inte upp
- Kommunens markreserv är ju slut, vi har velat ha fler exploateringsbara lägen, säger Magnus Berge. Han ser inte så stora möjligheter att förtäta i stadskärnan.
- Det är lätt säga att vi ska förtäta, men hur då?
Men helt verkar inte Berge ha gett upp hoppet om Mariehov, trots detta stora bakslag:
- Min bild är att det inte finns någon majoritet för den uppfattningen i fullmäktige, säger han och avser Moderaternas nej till att bebygga Mariehov.
Men att en splittrad allians skulle driva Mariehovsprojektet vidare mot Moderaternas vilja förefaller inte troligt.