En osäker höst väntar för restaurangerna

Efter en tuff vår på grund av coronapandemin har restaurangägare i Söderköping sett en sommar med många gäster.

"Vi har kunnat anpassa oss bra till coronasituationen", sa Midas Verheijden, ägare av Håll Bar & Kök i Söderköping. Lisbeth Tornelid, till höger, är delägare av Farmors Café samt Café Jägmästargården.

"Vi har kunnat anpassa oss bra till coronasituationen", sa Midas Verheijden, ägare av Håll Bar & Kök i Söderköping. Lisbeth Tornelid, till höger, är delägare av Farmors Café samt Café Jägmästargården.

Foto: Linnea Lind

Söderköping2020-08-08 11:00
Lisbeth Tornelid, delägare av Farmors Café samt Café Jägmästargården.
Lisbeth Tornelid, delägare av Farmors Café samt Café Jägmästargården.

Under våren var det tufft för Farmors Café som har öppet året runt i Söderköping.

– Det var nära att vi behövde lägga ner. Det vände jättefort när coronaviruset kom. Vi tappade 70 procent av intäkterna under en natt och fick säga upp en del av personalen, säger Lisbeth Tornelid, delägare av Farmors Café och även av Café Jägmästargården.

Under våren var det tufft för Farmors Café som har öppet året runt i Söderköping.
Under våren var det tufft för Farmors Café som har öppet året runt i Söderköping.

Hon berättar att det fram till midsommar var dåligt med gäster, men att det sedan vände. 

– Efter midsommar har det varit som en normal sommar i antalet gäster. Stundtals har det varit galet mycket. Det har varit mycket folk i Söderköping i sommar. Vår ekonomi har stabiliserats, men hösten blir väldigt osäker, säger Lisbeth Tornelid.

 

Mounir Hanouch driver Restaurang Hagatorget i Söderköping. 

– Vi var mycket oroliga i våras. I sommar har vi haft lite färre gäster än förra året. Vi gör det bästa av situationen. Jag hoppas att det återgår till det normala så fort som möjligt, men jag tror det blir en tuff höst och vinter, säger han. 

 

På Restaurang Å-Caféet har det varit fler gäster i juli i sommar än under samma månad förra året, berättar delägaren Maria Dahlén. Men även där fanns en oro under våren då coronapandemin kom. 

– Det var en tuff vår och ett osäkert läge, men nu i sommar har vi märkt att folk har valt att stanna nära sin hemort. Söderköpingsborna har varit helt fantastiska med att stötta lokala restauranger. I den här situationen har man fått gilla läget och göra det bästa av situationen. Som företagare måste man vara rustad för framtiden hela tiden. Framtiden är oviss men vi ser positivt på den. Om det blir en fortsatt kris kommer vi att klara det också, säger Maria Dahlén.
 

"Vi har kunnat anpassa oss bra till coronasituationen", sa Midas Verheijden, ägare av Håll Bar & Kök i Söderköping.
"Vi har kunnat anpassa oss bra till coronasituationen", sa Midas Verheijden, ägare av Håll Bar & Kök i Söderköping.

Även på Håll Bar & Kök som öppnade i januari ser man positivt på framtiden. 

– Jag vet inte hur coronaviruset har påverkat min verksamhet eftersom jag inte har något att jämföra med riktigt. Vi har kunnat anpassa oss bra till coronasituationen. Vi är positiva och det kommer bli spännande att se hur det blir sen, säger Midas Verheijden, ägare av Håll Bar & Kök. 

Han berättar att coronapandemin har gett dem utmaningar, men också nya chanser. 

– Jag försöker att inte vara orolig. Man har varit tvungen att ta det som det kommer. Är man entreprenör är man det i bra tider och i dåliga tider. En del av entreprenörskapet är att hitta nya sätt att jobba och möta verkligheten på. Man måste vara innovativ och beredd att våga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!