Fernando lämnar sitt La Uva i Söderköping
Fernando de Paz lämnar Söderköping för Norrköping och säljer La Uva. Att ha krogar i båda städerna har blivit för mycket.
Foto: Bennich Anna
- Nu finns minst nio restauranger här, plus alla pizzerior, säger han. Det händer mycket mer i Söderköping nu och det har varit bra för mig också. Han berömmer kommunen för att ha varit öppen för nya företeelser.Fernando de Pazs affärsidé har hela tiden varit att servera spansk tapas, att få spanjorer att känna sig hemma men också att visa upp spansk matkultur för svenskar.Service och atmosfär
- Människor har olika förväntningar när de går ut. När de kommer till oss vill vi att de ska känna att det är lite som att komma utomlands. Vår personal kommer från hela världen, här pratas 13 olika språk. Vi vill skapa en glad, spontan och personlig atmosfär. 30 procent av affärsidén är maten, de resterande 70 är service och atmosfär, säger han.Samma idé förde han med sig när han öppnade La Uva i Norrköping förra året. Tanken var att ha en vinterkrog och en sommarkrog.- I vintras var det första gången jag hade stängt här, säger han. Nu har han alltså bestämt sig för att bara satsa på restaurangen i Norrköping. Ett skäl är att han känner att han vill hinna med sin familj mer.Gravöl på gästabudet
- Mina söner är elva och fjorton år och jag vill inte svika dem, och min fru, mer. Under alla de här åren har jag aldrig varit ledig på somrarna och min fru har fått åka på semester ensam med barnen.Medan vi sitter och pratar kommer en av stamgästerna och beklagar att han ska sälja.- När blir gravölet, undrar hon?- Det får väl bli i samband med Gästabudet, för sedan stänger vi för säsongen, svarar han och lovar att gå ut med en inbjudan på ett eller annat sätt.Då räknar han också med att restaurangen ska vara såld. Flera intressenter
- Det finns flera intressenter och två som har gett bud, berättar han men vill inte säga mer.I Norrköping har han planer på att utveckla restaurangen med take away, vägg i vägg med sin befintliga krog.- Jag hyr lokalen bredvid och tänker satsa på spansk take away med spanska råvaror. Den typ som jag ska satsa på finns inte i Sverige men är populär i Spanien. Och på sikt kanske han trots allt kommer att ha sommaröppet även i Norrköping. Men då måste han i så fall få tillstånd att ha en uteservering.- Utan uteservering får det vara, säger han bestämt.Och vem vet, kanske kommer Fernando de Paz tillbaka till Söderköping så småningom igen. Han lämnar i alla fall den dörren öppen.- Människorna i Söderköping är underbara. De är så nära, de stannar och pratar, de bryr sig. De är som min familj.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!