Den är inte stor, men från golv till tak har hyllorna i Eriets Handelsbod fyllts med mängder av inredning och prylar som anpassas efter säsong. Namnet är en sammanfattande förkortning av Clas Aspdahls två stora intressen: bryggeri och rökeri.
– Vi tyckte det var ett lite fyndigt namn, säger Birgitta Morin som bemannar handelsboden på söndagar varje vecka.
Handelsboden ligger i nära anslutning till deras hem i Snöveltorp, där de bott sedan tio år. Här säljs också Clas egenbyggda öl, så här långt som folköl. När nya regler för gårdsförsäljning av alkohol väntas träda ikraft från och med första juni är planen att även sälja öl med högre alkoholhalt här.
– Riktlinjerna för hur det här ska gå till är inte riktigt klara än, men vi hoppas att det snart ska klarna så vi vet vad som krävs av oss när det är dags, säger Clas Aspdahl.
På senare år har mikrobryggerier blivit allt vanligare, men förra året drabbades branschen av ett stort antal konkurser. För Clas stod valet i att bromsa eller gasa. Han gjorde det sistnämnda och investerade i ny utrustning som inrättats i husets källare. Det har kostat på med ny utrustning, men att brygga öl behöver inte vara så dyrt.
– Det behöver inte vara dyrt alls. Du kan börja med en kittel eller en hink. Så började jag 2017, säger Clas.
– Men det här skulle nog vissa kunna betala dyrt för. Det är ett monster. Det är den hemliga ingrediensen för mitt suröl, säger Clas och visar upp en stor glasburk.
Birgitta skrattar till.
Pratar ni mycket öl härhemma?
– Han pratar väldigt mycket öl med mig. Men blir det för mycket så zoomar jag ut, säger Birgitta.
Birgitta delar inte riktigt Clas entusiasm för ölhantverket, utan ägnar sig hellre åt att sälja i boden och synliggöra verksamheterna på sociala medier. I en bod på elva kvadratmeter har hon ingen större yta att hållas på, men kanske är det just det där lilla som väcker nyfikenhet och får besökare att göra en avstickare.
– Vi marknadsför det som Östergötlands minsta handelsbod, fast med ett frågetecken efter. Det väcker nog lite nyfikenhet, säger Birgitta Morin.
– Vi törs inte svara på om vi verkligen är minst, men vi har aldrig fått någon som säger emot oss, säger Clas Aspdahl