Allt fler elever på högstadiet: "Skolan är för trång"

Ramunderskolan är för trång och rymmer inte alla högstadieelever till hösten. Nu föreslås en ny permanent byggnad på skolgården som beräknas kosta omkring åtta miljoner kronor. "Vi vill göra så liten miljöpåverkan som möjligt så vi tänker oss att bygga med återvinningsmaterial", säger Kenneth Edström, lokalstrateg på Söderköpings kommun.

Ramunderskolan är för trång. Till hösten räknar kommunen med att ha sju parallella klasser i både årskurs sju och åtta på högstadiet.

Ramunderskolan är för trång. Till hösten räknar kommunen med att ha sju parallella klasser i både årskurs sju och åtta på högstadiet.

Foto: Gunnar Hagberg

Söderköping2024-03-09 11:00

Till hösten räknar kommunen med att ha sju parallella klasser i både årskurs sju och åtta på högstadiet på Ramunderskolan. Det är en utökning med ännu en klass.

Totalt går idag drygt 470 elever på skolan och antalet elever i högstadiet kommer att öka de kommande åren. Enligt beräkningarna kommer hela högstadiet, även årskurs nio, ha sju klasser i samma årskurs inom ett par år.

undefined
Ramunderskolan är för trång. Till hösten räknar kommunen med att ha sju parallella klasser i både årskurs sju och åtta på högstadiet.

– Vi vet att antalet elever ökar i de här åldrarna. Ramunderskolan är populär och det finns också ett tryck från närliggande kommuner. Både Valdemarsvik och Norrköping har elever som går här, säger barn- och utbildningschef Anders Palmgren. 

Men skolan är för trång. Redan nu måste eleverna på högstadiet gå till Nyströmska skolan för att ha sina NO-ämnen (naturorientering, det vill säga biologi, kemi och fysik). Om det inte byggs nya lokaler så måste man hitta andra lösningar utanför skolan eftersom eleverna inte får rum. 

undefined
"Vi tycker att det bästa vore ett hus till på Ramunderskolans skolgård. Det har funnits förut och det finns plats för det. Idag ser vi att det skulle behövas under minst tio år", säger barn- och utbilndingschef Anders Palmgren i Söderköping.

Ett förslag är att kommunen köper in modullösningar med fyra nya undervisningssalar samt personal- och grupprum. På måndags ska politikerna i kommunstyrelsen ta beslut om detta. 

– Vi har tittat på flera lösningar och en del av dem skulle innebära att eleverna på skolan splittras. Vi tycker att det bästa vore ett hus till på skolgården. Det har funnits förut och det finns plats för det. Idag ser vi att det skulle behövas under minst tio år, sedan är det svårare att se hur framtiden ser ut, säger Anders Palmgren.

Enligt undersökningarna behövs minst fyra nya klassrum. Att hyra paviljonger skulle kosta mellan sju och upp till åtta miljoner kronor. Nu föreslås politikerna att ta beslut om att bygga en permanent byggnad som kan stå i minst 30 år. 

undefined
"De modulerna somvi har tittat på kostar cirka åtta miljoner kronor och var lediga för en och en halv månad sedan. Vi måste avvakta politikernas beslut och sedan se vad som finns", säger Kenneth Edström, lokalsamordnare.

– Vi vill göra så liten miljöpåverkan som möjligt och tänkte därför bygga med begagnat material. Men de modulerna som kostar cirka åtta miljoner kronor var lediga för en och en halv månad sedan. Vi måste avvakta politikernas beslut och sedan får vi se vad som finns tillgängligt, säger Kenneth Edström.

Att bygga ut skolan skulle vara en dyrare lösning som beräknas till drygt 22 miljoner kronor och då måste man ändå hyra in lokaler för att klara höstens akuta situation.

Karta: Ramunderskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!