– För kommunen är det här det viktigaste man gör på en väldigt lång horisont, säger Johanna Grander, chef för teknik och entreprenad. Från och med 1 september kommer hon att att vara kommunens projektsamordnare för sträckningen av den nya E22-förbifarten.
Riktlinjerna för den nya förbifarten är redan dragna, nu startar arbetet med vägplanen som ska vara klar i vår. I den fastslås den exakta dragningen av vägen och placeringen av bron över kanalen, liksom anslutande vägar, placering av bullerskydd och en analys av miljöpåverkan liksom en rad andra faktorer som påverkas av den nya förbifarten.Vägplanen tas fram av teknikkonsultföretaget EQC Östergötland på uppdrag av Trafikverket.
– Det är en jätteapparat, säger Anders Nordholm som är uppdragsledare på EQC Östergötland för vägplanen för E22-förbifarten. I planen ingår också Skärgårdslänken, nuvarande väg 210, som också kommer att behöva förändras för att kunna ansluta till nya E22:an vid Braberg.
Såväl kommun som EQC Östergötland benar just nu ut förutsättningarna. EQC kommer att göra mätningar och undersökningar av marken. Under hösten kommer det också hållas informationsmöten och gemensamma samråd med allmänheten och möten med enskilda intressenter längs sträckningen där alla får chans att lämna synpunkter.
Den största tekniska utmaningen är bron som kommer att placeras mellan dagens befintliga väg och skeppsdockan västerut.
– En öppningsbar bro är komplicerad. Dessutom finns det i området en kulturmiljö att ta hänsyn till så det är viktigt att tona ner vägens ingrepp i landskapet, säger Anders Nordholm.
Trafikverkets ord väger tungt, men Johanna Grander tycker det är viktigt att kommunen får vara delaktiga i utformningen av ny trafikplatser och anslutningar liksom de estetiska värdena.
– Det är viktigt hur vi visar upp Söderköping från vägen, inte minst för att locka förbipasserande att stanna. Det är också ytterst viktigt att den nya sträckningen inte skapar barriärer, det ska exempelvis vara lätt att gå och cykla längs kanalen på båda sidor vid korsningspunkten med nya bron. En annan viktig punkt är att Korsbrinken/Mariehovskorset kommer att få en helt ny betydelse och det är viktigt med en trafikplats som är trafiksäker, tillgänglig och attraktiv, säger Johanna Grander.
Den nya vägen kommer att förbättra trafiksituationen men påverkar staden på fler sätt.
– Det ger oss nya möjligheter att utveckla och bygga ihop staden när Erik Dahlbergs gata blir en vanlig stadsgata. Det innebär att vi kan anlägga gång- och cykelvägar, parkeringar, fler in- och utfarter och inte minst nybyggnation för näringsliv och turism, säger Johanna Grander.
I april ska väglanen vara klar och ställs sedan ut för granskning där berörda och allmänhet kommer att få chans att komma med synpunkter.