Som en rundvandring i Söderköpings innerstad och kanalområde och sedan fortsätter till stadens utkanter bland industrierna, far iväg ut på landsbygden och slutligen hamnar i skärgården. Så är boken uppdelad. Titeln Söderköping punkt nu syftar på att skildra Söderköping som det ser ut just, helt enkelt. Människor, verksamheter och platser. Kultur, natur och entreprenörskap.
– Jag ser boken som ett sätt att locka hit folk, säger Agneta Barle, bokens författare.
Det finns nämligen så mycket mer än medeltid och glass när det handlar om Söderköping. Det var så söderköpingsborna Lars och Ulla Bodelius tänkte när de för två år sedan kläckte idén till boken. De pratade med goda vännen Agneta Barle, bosatt i Falun, som skrivit böcker om både Falun och Borlänge. Kunde de inte göra en sådan bok om Söderköping? Då måste vi först sälja in idén, var Agneta Barles erfarna krav. Under hösten 2013 jobbade de med det, efter ett halvår hade de uppnått målet och vågade satsa fullt ut på idén. Men de behövde en fotograf. Via nätet fick de kontakt med fotograf Fredrik Schlyter från Norrköping.
– Jag tänkte, går jag in i det här lägger jag ner mer jobb än jag får betalt för. Men oj vad roligt det ska bli, säger han.
Trots flera år som fotograf i sina hemtrakter gjorde han nya upptäckter under arbetets gång.
– Jag är fascinerad över alla nya grejer man hittar, säger han och nämner bland annat fönsterfabriken i Östra Ryd samt Klosterkvarn, som riktiga upplevelser.
Agneta Barles tanke med texterna är låta människorna berätta.
– Vi dimper ner här och pratar med folk. Det är människorna jag pratar med som är det viktiga.
Under arbetets gång har hon gjort ett 50-tal djupintervjuer med folk.
Trots samarbetet har de aldrig varit på plats samtidigt. Det är en fördel att jobba ifred tycker skribent och fotograf.
Projektledaren Lars Bodelius har tipsat om idér och han tycker det är en tillgång att Agneta Barle ser på staden med nya ögon.
Målet var från början att trycka upp 1 000 exemplar men de kände senare att det var lika bra att våga lite mer. Nu är 2 500 exemplar nytryckta och levererade från tryckeriet i Lettland.
De tycker att boken är ett bra sätt att marknadsföra kommunen. Bokens formgivare Titti Lorentzon från Falun håller med.
– De som korrekturläst texterna sitter i Falun och de säger att de blir sugna på att åka hit. Och jag har bokat in en tur hit med familjen på väg till Öland.