Det är i det gamla tvätteriet som Fritidslagret ska slå upp portarna så småningom.
– Allt här ska tömmas och fyllas med hyllsystem. Vi vill att det ska se ut lite som en sportbutik, säger Henrik Sander.
Från början var det tänkt att "sportbutiken" med utlåningsprodukter skulle ha det mer välbekanta namnet Fritidsbanken. Konceptet finns i många kommuner, men det visade sig vara varumärketsskyddat och förknippat med vissa åtaganden. Men principen med Fritidslagret är den samma, hit kan vem som helst lämna in sina gamla idrotts- och friluftsprylar, de lagas och fixar till vid behov, och sen kan vem som helt låna av utbudet i upp till två veckor åt gången.
– Fördelen är att man kan testa på sporter utan att först köpa massa produkter. Även äldre kan låna, för att kanske spela något med sina barnbarn. Det är en jättevinst för alla, säger Henrik Sander.
Samtidigt är det alltså ett arbetsmarknadsprojekt. Det är Samordningsförbundet östra Östergötland som sökt pengar från EFS, Europeiska socialfonden, och beviljats pengar. I Söderköping ska detta mynna ut i förstegsplatser för de som står långt ifrån arbetsmarknaden.
– Det här är tänkt att passa för de som neuropsykiatriska diagnoser, exempelvis Asperger, säger Jörgen Rosin, chef för arbetsmarknadsenheten.
– Det är en utökning av de platser vi redan har i stallet och växthuset. Nu når vi en större målgrupp eftersom alla inte gillar att jobba med djur eller vara utomhus. Det här går mer åt service och butikslikt arbete, säger Henrik Sander.
I uppstartsfasen handlar det dock om att hjälpa till att iordningställa lokalerna, och att laga de saker som kommer in om det behövs, valla skidor och slipa skridskor.
– Grundtanken är att få till så att det blir bra arbetsträningsplatser för den här gruppen och att det ska vara till nytta för samhället, säger Jörgen Rosin.
Redan nu har en hel del grejer lämnats in, men Henrik Sander vill gärna ha mer.
– Förutom vintersportsartiklar kan det vara fotbollar, bandyklubbor, simpuffar och flytvästar till exempel. Är man osäker är det bara att ringa och fråga. Och har man inte bil så kan vi komma och hämta det.
Annars går det bra att lämna saker i den lilla stugan utanför tvätteriet varje dag mellan klockan 9 och 15, eller på Hjälmsborgs återvinningscentral.