Gammaldags mat till heders i Engelholm
Ärligt talat, inte låter det väl som någon höjdare i matväg - kokt mört. Men det är faktiskt ganska gott.Mört, med flera nu bortglömda maträtter från forna skärgårdshushåll, kommer till heders igen i Engelholm på en annorlunda matlagningskurs.
En sällsynt maträtt i dag, kokt saltad mört. En av de rätter som lagas på matkursen i Engelholms Bygdegård.
Foto: Fotograf saknas!
i Engelholms Bygdegårdsförening är Birgitta Enström som vill bevara gamla traditioner.
- Det är viktigt att ta tillvara den kunskap som fortfarande finns kvar, men som riskerar att försvinna med äldre generationer, säger Birgitta Enström. Dessutom är själva samvaron viktig.
Kursen fick så stort intresse att deltagarna, totalt 18 stycken, delats upp i två grupper som lagar mat i bygdegården med fem träffar för varje grupp. Man jobbar tillsammans och bestämmer vad som ska lagas och det är framförallt de äldre deltagarna i cirkeln som bidrar med erfarenheter och kunskap som de har med sig från sina barndomshem.
Recepten får man fram på olika sätt.
"Det luktar ju fisk"
- En del av det vi lagar är sådant vi kommer ihåg sedan vi var barn, sådant som vi var uppfödda på, säger Kerstin Käcker.
- Men vi letar också i gamla kokböcker.
-Dessutom har vi ju så roligt tillsammans när vi träffas här, inflikar Henny Pettersson.
Den här torsdagen lagades kokt saltad mört med vitsås och potatis och till det Birgitta Häggs enbärsdricka och hembakade limpa.
Det var fler än NT:s reporter som från början var aningen skeptisk till den ovanliga fiskrätten.
- Det luktar ju fisk, det trodde jag inte att mört kunde göra, säger Börje Carlsson och skrattar.
Han är en av två män som är med på kursen.
Efterrätt var "Änglamat" som består av smulade skorpor med vispgrädde blandad med lingonsylt.
Omfattande procedur
Mört är en fisk som senare årtionden degraderats från matfisk till skräpfisk och i dag möjligen anses duga åt katten eller att agna krokar med.
En gång ingick den som självklar del i kosthållet, det fanns mycket mört och olika sätt att tillaga den på.
Torrfisk på mört ansågs som en riktig delikatess och det ska tillagas här framåt vårdagarna. Inte precis en rätt man slänger ihop på en kvart, det är en omfattande procedur innan den kommer på bordet. Först ska man förstås skaffa råvaran och det kan vara svårt nog.
-Mörten har försvunnit från det här skärgårdsområdet och vi fick tag i mört som var fiskad i Valdemarsviken, berättar Birgitta Enström.
Mört som ska bli torrfisk ska först ligga i saltlake ett dygn, sedan hängas för att torka utomhus i vårvindarna. Vid tillagning blötläggs den ett dygn för att sedan stekas i långpanna och slutligen sjudas i täckande vatten en timme.
- Det tog tid, men folk hade tid förr, säger Birgitta Hägg.
Trivsel och samvaro
Andra maträtter som lagas
i matcirkeln är korvkaka, sluring som är en soppa med grönsaker, korngryn och fläsk, samt brödpudding, korngrynskaka, gäddbullar, paltbröd med mera. Deltagarna ska också göra kläsost och sötost, samt enbärsdricka och mjöd.
Varje cirkelträff avslutas förstås med att man avnjuter mödan av arbetet med en gemensam måltid. Trivsel och samvaro är en viktig del.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!