När vi andra börjar njuta av glöggen håller Göran Hagernäs och Anders Nilsson som bäst på att avsluta årets tillverkning av glöggextraktet.
Redan tidigt i somras började de med att göra tinkturen som består av sex olika sorters kryddor och sprit. Under hösten har de båda fabrikörerna ägnat kvällar och helger till att koka sockerlag som tinkturen blandas med, och hällt upp den färdiga blandningen på flaskor som de märkt.
Cirka 10 000 flaskor per år gör de som de sedan började leverera någon gång i vecka 43, 44 till apotek och butiker.
- Det är lite pyssel men ett trevligt sådant, konstaterar Anders Nilsson.
Receptet går i arv
Receptet de använder sig av är ett gammalt apotekarrecept från 1930. Fram tills att Göran Hagernäs och Anders Nilsson tog över tillverkningen var det apotekare som producerade extraktet.
- Vi bröt den traditionen, säger Göran Hagernäs.
Det är hans källare som också är glöggfabrik, i alla fall under delar av året. Och det har den varit långt innan familjen Hagernäs flyttade dit.
När apotekaren sålde sitt hus hade han tänkt lägga ner tillverkningen av Vesslans glöggextrakt. Men Göran Hagernäs, som tillsammans med Anders Nilsson, länge funderat på om de inte skulle starta någon tillverkning av något slag blev sugen på att ta över.
Konkurrensen är hård
- När barnen var små bodde vi grannar på Högby och brukade ta promenader tillsammans på måndagarna.
Under våra promenader funderade vi på om vi inte skulle göra något. Till exempel tillverka galgar eller skoblock. Så när säljaren till huset sade att vi skulle kunna få ta över tillverkningen ringde jag Anders och frågade om han ville vara med på skoblocken. Fast det handlade om glögg i stället.
Anders Nilsson hängde på och 1998 startade de tillverkningen, helt efter det 80 år gamla receptet som apotekaren lämnade efter sig.
- Tänk vad socker vi släpat sedan dess, konstaterar Anders Nilsson.
Den mesta glöggextrakten säljs till grossister i Östergötland. Förr såldes Vesslans glöggextrakt uteslutande på apotek men numera kan man hitta det i en del livsmedelsbutiker också.
- Fast vi har märkt en viss tillbakagång under de senaste åren, säger Anders Nilsson. Det finns ju så många sorters glögg på systemet.
Glöggen går att variera
Å andra sidan har de stamkunder, både i Sverige och utomlands, som inte klarar sig utan extraktet.
Till och med så långt borta som i Thailand har de kunder.
- Där är det väldigt varmt men då kan man blanda glöggextraktet med vitt vin och citron och dricka det kallt, säger Anders Nilsson som även rekommenderar att man blandar i lite av glöggextraktet i köttfärssmeten när man gör köttbullar till jul.
- De blir kanongoda, säger han och säger att extraktet även passar bra till kyckling.
Göran Hagernäs är lite skeptisk till att blanda extraktet i maten.
- Jag är lite mer konservativ och har faktiskt inte ens testat, erkänner han.
Kul att göra något annat
Till vardags har båda helt andra yrken. Göran Hagernäs är lärare i Söderköping medan Anders Nilsson är vd på Rejmes Lastvagnar i Norrköping.
- Det är skönt att få göra något helt annat, tycker Göran Hagernäs, att få jobba med kroppen och följa en hel process från början till slut. Några funderingar på att sluta har de inte. Inte än i alla fall.