Gösta musicerar jämt
Hans yrke och fritidsintresse smälter samman till en enhet: musik.Gösta Lissheim förmedlar glädje och känslor genom musik. Den har gått som en röd tråd genom hans liv.
Musik gör det lättare att leva, tycker Gösta Lissheim, känd och uppskattad musikprofil i Söderköping. Foto: ANNE-MARIE KARLSSON
Foto: Fotograf saknas!
Hela livet ? ja i alla fall sen han var sådär 7?8 och ständigt trummade i takt på bordet till musiken på radion ? har musik varit hans livsnerv. Musiklärare till professionen, men allmänheten får också stor del av hans gedigna musikkunnande, genom hans medverkan i grupper eller som ensamunderhållare.
Och ställer man frågan om han aldrig tröttnar på denna ständiga musik ser han tämligen oförstående ut.
-Tröttna på musik ? nej det kan man inte, säger han. Musik är ett sätt att koppla av, det är ett läkemedel för själen. Och inte bara för egen del, det är kul att inspirera andra, få sprida glädje omkring sig.
Ung dansbandsmusiker
Jämtlänning i grunden, uppvuxen på Åsmundgården i Lits socken, norr om Östersund. Pappa spelade fiol och banjo, så man kan ana arvet därifrån. Som 12-åring fick Gösta sitt första dragspel, tog ut låtar på gehör men började senare en dragspelskurs på knappdragspel, lärde noter och basteknik.
Som 15-åring så pass rutinerad att han ensam kunde svara för dansmusiken i IOGT-logen med ett tjugotal låtar på repertoaren.
Det inspirerade flera och 1963 bildade han dansbandet Gösta Peters med sex medlemmar som fram till 1969 spelade dansmusik i hela Jämtland och ibland också på gästspel till Norge. Samtidigt arbetade Gösta de här åren som dekoratör på Domus i Östersund.
Flera orkestrar
Åren framöver kom han in i andra och allt mer rutinerade dansband,det blev fler spelningar och mer resande i hela norrlandsområdet. Orkesternamn som Ingvar Erikssons, Owes, Sören Anderssons har passerat revy i hans liv.
Nackdelen var de långa norrländska avstånden.
-Särskilt när vi var i Umeå och hade fyrtio mil hem på natten. Jag fick köra för jag mådde illa av att sova i bilen, men de andra sov gott och det fanns ingen att prata med. Underligt att inget hände på de ödsliga vägarna där det ibland också var 25 grader kallt.
Musiken fick allt större grepp om den unge Lissheim och 1972 valde han att sluta som dekoratör och kom in på musiklinjen på Birka folkhögskola i Östersund för två år framåt. Ett och halvt år därefter kom första musiklärarjobbet i Hammerdal.
Men 1976, det var året han blev östgöte och kom till Söderköping för ett musiklärarjobb på Ramunderskolan.
Efter en tidigare kurs på Mem visste han hur trakterna såg ut.
-Jag blev förälskad i Söderköping direkt, jag trivdes aldrig riktigt med fjällvärldens karga natur och de stora avstånden.
-Här var det nära till skärgåden, lummigt och vackert och längre sommar. Dessutom blev jag mycket fascinerad av Göta kanal och båtarna.
Sedan dess har han lärt otaliga elever att traktera olika instrument. Dragspel är hans huvudinstrument men spelar också trummor, elbas, gitarr, keyboard och blockflöjt.
Fart på kulturlivet
1978 började Gösta vidareutbildning på Stockholms Musikpedagogiska Institut och där träffade han Helena Boethius som kom att bli hans livspartner. Nu bor de sedan 1984 i ett charmigt hundraårigt hus på Vikingagatan. Familjen har fyra barn, som ? inte oväntat ? visat sig ha musikaliska talanger.
Och helt klart blev det mer fart på kulturlivet när denne jämtlänning kom till stan. Eftersom också sjunger var han med och bildade kören Halsbandet 1977. Här har han också hunnit spela i orkestrar som Ramunderblecket, Sambandet, Söderköpings Storband och Kammarorkestern, men har nu också bildat rockbandet Amplitude.
År 1994 bildade han dragspelsgruppen Entusiasterna och med dem fick han fyra år senare igång ett tjugotal musikcafeer i Hyddan, med en rad gästartister, liksom Företagsduellen, som är en musikgissning för företag.
Gärna helikopter
Gösta är också pappa till evenemang som blivit traditioner, som Ramunderbergets Dag och Spelglädje på Korskullen.
Om Gösta får tid över, ger han sig gärna upp i det blå. Favoriten är helikopter, men han flyger gärna i andra små flygplan också. Ensamturerna i segelflygplan i fjällvärlden är bland hans bästa minnen. Modellflygplan är också något han gillar, men som sagt det blir inte så mycket tid nu, mellan alla spelningar, gitarrkurser för vuxna, övning med olika grupper och all planering för evenemang.
Resor blir det inte heller, han har gjort en utlandsresa, men i gengäld en riktigt ordentlig, nämligen fjorton dagar i Kenya.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!