Det lilla biblioteket står på ett elskåp vid Rådhustorget. Den som öppnar dörrarna möts av böcker, som vem som helst kan låna, dygnet runt.
– Vi ser boken – både bildligt men också bokstavligt talat – som grunden till folkbildningen, säger Andrea Lavesson, tillförordnad Rektor på Studieförbundet NBV, som står bakom biblioteken.
Enligt en undersökning från Statens medieråd minskar läsningen bland unga, samtidigt blir antalet bibliotek i landet allt färre.
Projektet är ett slag för läsningen, menar hon.
Hur gör man för att låna?
– Vi jobbar med tillit och generositet i allt vi gör. Vi har inga bibliotekskort. Du tar en bok som du är intresserad av, helt enkelt. När du läst klart får du gärna skriva vad du tänkte eller tyckte i den. Eller ringa in något som du fångades av innan du går tillbaka med den. Då får nästa läsare tillgång till dina tankar.
– Det blir ett idéutbyte, inne i boken. Vem vet, det kanske leder till att man startar en bokcirkel hos oss!
Söderköping är en av 100 orter som har fått ett minibibliotek. 20 bokförlag och ett bibliotek har skänkt sammanlagt 8 000 böcker till projektet.
Hur har ni valt ut orterna?
– Vi har tittat på många olika parametrar som befolkningsmängd, att komma ut i hela landet och att synas på platser där många rör sig.
Och varför just Söderköping?
– Det klart att vi ska ha ett bibliotek i Söderköping! Det är en fantastisk stad, med jättegod glass. Det klart att vi ska finnas där.