Så samlade hon personkryssen: "Pratat med mycket folk"

Inget annat parti hade en så stor andel personröster som Söderköpingsinitiativet. Merparten av dem gick till Ellen Friberg.

"Det är klart att vi hoppas få så mycket inflytande som möjligt", säger Ellen Friberg.

"Det är klart att vi hoppas få så mycket inflytande som möjligt", säger Ellen Friberg.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2022-09-29 09:45

Söderköpingsinitiativet beskriver sig som en personvalslista och inte som ett regelrätt parti. Nästan 65 procent av de som röstade på nykomlingen röstade samtidigt på en specifik kandidat.

70 personröster gick till Ellen Friberg – det innebär att cirka 16,5 procent av Söderköpingsinitiativets väljare valde henne. En större andel än vad någon annan politiker fick av sitt partis röster.

Hade du väntat dig det?

– Jag hade ju nästan 100 kryss vid förra valet, för Liberalerna. Det var väl ungefär vad jag hade trott och tänkt mig. Jag har pratat med mycket folk och det är många som har hört av sig och sagt att de stöttat mig.

I våras lämnade Ellen Friberg L, där hon bland annat varit lokal ordförande. Nu står det klart att hon sitter kvar i fullmäktige, fast för sitt nya parti.

undefined
"Det är klart att vi hoppas få så mycket inflytande som möjligt", säger Ellen Friberg.

Hur har den här valrörelsen varit jämfört med dina tidigare?

– Den har varit mer lustfylld i och med att vi inte haft något att förlora. Vi har inte marknadsfört oss på traditionellt sätt, vi har inte haft några skyltar till exempel. Vi har mest haft möten och försökt fånga upp vad människor tycker och tänker.

Och den dialogen vill hon fortsätta. En av idéerna bakom Söderköpingsinitiativet är en nära kontakt mellan politiker och väljare.

– Man ska kunna ha en dialog med dem som man kryssat, ställa frågor, skicka synpunkter och så vidare.

Samtidigt har de kritiserats för att vara otydliga. Och för att det inte funnits något egentligt partiprogram.

– "Det är som att köpa grisen i säcken" och allt vad det har skrivits på Facebook, säger Ellen Friberg, som inte håller med om kritiken.

– Vår ståndpunkt är att vi vill värdera varje sakfråga och varje beslutssituation individuellt. Att säga på förhand vad vi tycker och tänker skulle vara att gå emot våra egna principer.

undefined
Söderköpingsinitiativet fick två av kommunfullmäktiges mandat i valet.

Rösterna räckte till två mandat i fullmäktige, men inte till några platser i kommunstyrelsen eller i nämnderna. Förhoppningen är att ändå kunna få några platser genom att få till så kallade valtekniska samverkan med andra partier.

Framför allt skulle Ellen Friberg vilja se att Söderköpingsinitiativet fanns representerat i socialnämnden och i kommunstyrelsen. Sådana samtal har redan förts.

– Vi pratar egentligen med alla som vill prata med oss.

Men först behövs ett nytt styre. Hur kommunen ska regeras är fortfarande oklart.

– Det är klart att vi hoppas få så mycket inflytande som möjligt. Vi hoppas på ett minoritetsstyre, som måste samarbeta för att få igenom sina beslut. Då är vi en möjlig part att samarbeta med, samtidigt som det finns andra. Jag tror att Söderköping skulle må bra av ett styre som främjar diskussion, förhandling och samarbete. Med brett förankrade beslut blir det inte så turbulent varje år det är val, att en ny konstellation river upp gamla beslut.

Hur ser du på ditt beslut att lämna Liberalerna i dag?

– Jag har ju inget otalt med Liberalerna. En socialliberal inställning är min grundövertygelse. Jag samarbetar gärna med liberaler i olika frågor, men jag drivs av möjligheten att kunna diskutera brett, driva opinion och finnas med i många olika sammanhang. Den här rollen känns mycket friare för mig.

– Det finns begränsningar i partipolitiken. Det är jättesvårt att rekrytera nya engagerade medlemmar. Man kan bli väldigt ensam. Hos oss behöver man inte bli medlem eller bekänna ideologi – det är bara att komma till ett möte och prata om en sakfråga.

Politikernas personkryss

Inom parenteser syns hur stor andel av sitt partis totala röster de olika kandidaterna fick.

Annelie Sjöberg (Sverigedemokraterna): 263 (13,23 procent).

Martin Sjölander (Moderaterna): 170 (7,56 procent).

Anders Eksmo (Kristdemokraterna): 102 (14,53 procent).

Ulric Nilsson (Centerpartiet): 89 (8,22 procent).

Ellen Friberg (Söderköpingsinitiativet): 70 (16,59 procent).

Patrik "Putte" Andersson (Söderköpingsinitiativet, dock ej valbar): 53 (12,56 procent).

Malin Östh (Vänsterpartiet): 50 (8,35 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!