I Café Habibas gamla lokaler har 37-åriga Nina Karlsson sitt nya café och bistro. Hon använder "reuse-konceptet" hela tiden, vilket innebär att hon återvinner allt hon kan.
– Det är viktigt att gamla saker får nytt liv. Många köper nytt och flott, det ska glänsa och vara lite bling men jag vill att det ska vara personligt på alla nivåer, säger Nina Karlsson.
Därför har hon bytt tyg på de gamla stolarna, målat om väggar, stolar och bordsskivor. Hon har hängt upp egna lampor gjorda av köksredskap.
– Det här är ett sätt att tänka och leva. Jag går inte in för att allt ska vara ekologiskt eller närodlat, även om det är bra. Men alla mina råvaror ska vara klimatsmarta. Vi kommer inte att servera nötkött, utan det blir vilt, fågel, fisk, veganskt och kött från glada grisar, säger hon.
– Jag säger inte att det är fel att ha nötkött, men det finns så många restauranger som har det. Då behöver inte jag ha det. På min andra restaurang i Grännas serverar jag nötkött, men från ett nära och lokalt slakteri. Det blir korta vägar i transporterna.
Att minska transporterna och därmed koldioxidavtrycket är viktigt, tycker Nina Karlsson. Hon vill dra sitt strå till stacken.
Restaurangen i Grännas har hon haft i tre säsonger, men den arrenderas och är bara öppen på sommaren. Hon har flera gånger titta på lokalerna vid Skönbergagatan i Söderköping, men inte vågat ta steget.
– Förra sommaren, då ägarna till Habiba sålde, var jag sugen, men det var mitt under pandemin så jag vågade inte. Jag såg hur det gick för vänner i Finland som drev restauranger och tvingades lägga ner. "Nu måste jag bara komma igenom sommaren", var min tanke. Men nu, då Fikalandet som kom efter Habiba och satsade förra sommaren, skulle stänga kände jag att det var min tur.
Hon har erfarenheter både av att jobba på, och driva, restaurang och är också kock. Dessutom har hon grundutbildning för lantbruk och destinationsutveckling, samt senast hotell- och restaurangchef.
– Här vill jag våga ta steget lite längre mot gröna växtbaserade produkter. Det är mitt i staden med ett stort utbud, så alternativen finns och vi i näringslivet kan komplettera varandra.
Hon vill använda alla råvaror och kommer att göra menyn efter vad som finns inköpt. Varma rätter och grytor, sallader, rökt fisk, mackor och alltid en mustig soppa som alternativ. Tyrni, som betyder havtorn på finska, är en viktig ingrediens i maten, men också namnet på restaurangerna.
– Jag har valt att satsa på en dyrare kaffeböna. Den kommer från ett kvinnokooperativ och det vill jag gärna stödja.
I sommar kommer hon mest att vara i restaurangen i Valdemarsvik och hennes kollega Egide Hueber från Nederländerna är i Söderköping.
– Jag försöker tro att allt ska bli bättre nu då många har fått sin första spruta. Man måste våga drömma och se vad vi kan utveckla. Ingen minns en fegis, skrattar Nina Karlsson.
I 15 år har hon bott i Sverige. Ringarum är basen för familjen som består av man, två barn och en häst. Rötterna kommer från Finland och det har präglat henne från barndomen, då hennes farmor berättade om livet som krigsbarn.
– Jag är uppvuxen i en familj där man berättar hur det var förr. Mina föräldrar är uppvuxna med att tillverka allt och inte slösa, absolut inte med mat. Det har självklart präglat mig.