Hon vill inspirera äldre hundägare att träna agility

Agilityn är inte bara en tävlingsform för hundar, den för även med sig en rad goda hälsoeffekter. Det hävdar Catharina Jägevall som tränar, tävlar och är instruktör inom sporten.

Catharina Jägevall med Lancashireheelern Wega och dansksvenska gårdshunden Nellie. De ligger nu i hårdträning inför SM och Senior VM.

Catharina Jägevall med Lancashireheelern Wega och dansksvenska gårdshunden Nellie. De ligger nu i hårdträning inför SM och Senior VM.

Foto: Berta Larsson

Söderköping2024-05-23 12:00

Efter 25 år inom hundsporten agility vet Catharina Jägevall vad hon pratar om när hon säger att det inte bara handlar om att träna och tävla med sin hund, det är även friskvård för hundens förare.

– Jag brukar kalla det för "korsord med motion", säger Catharina när vi träffas på hennes agilitybana hemma på gården utanför Söderköping.

Intresset väcktes genom de två döttrarna som tränade agility med sina hundar. När de slutade tog Catharina över hundarna. Hon tränar och tävlar på hög nivå och äger företaget Catharinas Agilitycenter där hon sedan 2010 bedrivit kursverksamhet. Tidigare har hon även varit instruktör på Söderköpings brukshundklubb.

– Numer har jag trappat ner ganska mycket. Jag har inga kurser längre utan sysslar bara med privat undervisning, säger Catharina.

Catharina Jägevall och hennes hundar framför den egna agilitybanan hemma på gården.
Catharina Jägevall och hennes hundar framför den egna agilitybanan hemma på gården.

Själv fyller hon snart 70 år och hon berättar att hennes läkare förundras över hennes goda hälsa och fysik som är att likna vid en 50-årings. Enligt läkaren hör det sannolikt ihop med att hon rör sig så mycket. Nu vill hon inspirera andra att fortsätta med agility upp i åldrarna då det är så gynnsamt för hälsan.

– Till att börja med tränar man minnet då man först ska gå hinderbanan och memorera den, vilket man har åtta minuter på sig att göra, säger Catharina.

Därefter springer man banan det snabbaste man kan tillsammans med hunden lös samtidigt som den ska styras till rätt hinder. 

– Det går fort och man har fullt upp med att styra hunden och minnas hur banan går så man märker knappt att man springer. Mycket vändningar, stopp och starter blir det så det blir som intervallträning. Balans och koordination får också sitt, säger hon. 

Det går inte att missta sig på entusiasmen när hon fortsätter:

– Så har vi, inte minst, det sociala. Man kommer ut i friska luften, träffar likasinnade, pratar, skrattar, fikar, tränar hund och har roligt. Orkar man inte ägna sig åt agility finns även rallylydnad som är betydligt mindre krävande fysiskt.

Vi har tidigare berättat att Norrköpingsbon Semir Ajanic tävlar för Sverige i VM i agility. Men även Catharina är klar för VM.

– I juli åker jag till Belgien och tävlar senior-VM i klassen 65 år och över, tillsammans med lancashireheelern Wega och dansksvenska gårdshunden Nellie, säger Catharina.

Men innan dess väntar SM i agility sista helgen i juni där de deltar i både lag och individuellt. De tävlar för Norrköpings BK.

Agility och rallylydnad

Agility är en hundsport där hunden ska springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och som vid tävling ska genomföras på tid.

Sporten kom till Sverige från England 1985.

I Sverige tävlar hundarna i fem olika storleksklasser.

Rallylydnad går ut på att hund och förare i lugnt tempo ska ta sig igenom en bana med skyltar som illustrerar och beskriver olika moment som ekipaget ska utföra.

 Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!